Jest to dosyć stary wilgotnościomierz gleby składający się sondy zbudowanej na dwóch scalakach MAA504. Może ktos posiada schemat tego urządzenia lub zna firme która dobre kilka lat temu mogła to produkować ponieważ na obudowie nie ma danych producenta. Problem jest tego typu, że po właczeniu zasilania powinien pokazywac zero a wskazówka wychala się na maksa w lewo lub w prawo, płytke sprawdziłem scalaki wymieniłem i nadal nic. Prawdobodobnie problem polega na złym podłączeniu sondy ponieważ posiada ona cztery przewody podłączane (chyba do cewki) które były urwane i nie jestem pewny 100% czy dobrze podłączyłem.
power
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWilgotnościomierz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Widzę, że jednak nikt nic nie wie na temat tego urządzenia, byłbym wdzięczny za podesłanie jakiegoś najprostszego wilgotnościomierza, bo może taniej i opłacalniej będzie złożyć nowy niz naprawiać ten, tym bardziej, że nie moge zlokalizowac w czym jest problem. Wymiana kondensatorów, scalaków oraz tranzystorów nie pomogła. Wilgotnościomierz w pewnym sensie działa ponieważ np. po podgrzaniu płytki sondy wskazówka wychyla się na maksa a po zawilgoceniu wskazówka spada na min. jednak zostaje ona w skrajnych położeniach, albo maks albo min nie zeruje się.
power
power