Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Silnik krokowy

21777
-
-
Silnik krokowy

Postautor: 21777 » 21 kwie 2004, o 11:06

witam
próbowałem złożyć potencjometr regulowany silnikiem krokowym (kit chyba 5060). Silnik jest z stacji dysków produkcji polskiej (mam nawet DTR) firmy MERA-KFAP o oznaczeniu ED501/502 nigdy zresztą nie używanej. Po wyjęciu silnika zgłupiałem ponieważ biegną do niego nie cztery lecz pięć przewodów. Próbowałem omomierzem zlokalizować wyjścia cewek i po raz drugi zbaraniałem ponieważ jest jeden wspólny przewód dla trzech pozostałych, a piąty do niczego nie pasuje. Myślałem, że sytuacja wyjaśni się po przeanalizowaniu dokumentacji, lecz na shematach zaznaczone jest że silnik ma tylko 4 przewody (nota bene do dwóch oddzielnych cewek) wtedy sie poddałem. Czy ktos może mi to wyjaśnić ?
pozdrowienia
Marek

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 21 kwie 2004, o 11:23

W EdW był cykl artykułów nt silników krokowych (chyba w 2003r.).Tam napewno znajdziesz wyjaśnienie. Niepamiętam jednak teraz dokładnie w jakich numerach. Jak będę wiedział to dam znać.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”