Na wstępie chciałbym się przywitac.
Mam problem z zaporgramowaniem mikroprocka AT89C2051 w Bascomie (programator AVT elektorniki praktycznej, zasilany z 12 V)
Otóż kiedy w bascomie wydam polecienie Program Chip wyswietla sie komunikat "chip not the same as buffer" i pole Type zmeinia wartosc na 89C1051.
Bardzo prosze o pomoc doświadczonych użytkownikow
Moj komp to P3 500, Windows XP
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z programatorem AVT
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Napisz co to za programator(nr kitu i EP). Sprawdź czy w opcjach programatora(w bascomie) masz poprawnie zaznaczony rodzaj układu(PCF8574 lub PCF8574A). Bascom wymaga też zainstalowania drukarki na centroniksie, najlepiej jak bedzie to Linotronic 100. W polu port delay wpisz inna wartość (ja mam tam 100 - dla durona650 jest ok). Sprawdź też czy masz napewno dobrego(sprawnego) procka. A i jeszcze jedno sprawdź czy w opcjach porogramatora, w zakładce parallel masz dobrze wpisany adres portu(najczęściej 378).
jest to porgramator AVT - 872 , jest on na pewno sprawny.
w konfiguracji Bascoma zaznaczyłem PCF857AP (czyli taki jaki posiadam)
Nie za bardzo wiem o co chodzi z instalacją drukarki bo na moim kompie była zainstalowana HP 540 i po prostu ją odłączyłem a podłączłem programator. Czy to moze byc powodem problemów??
w polu delay ustawiłem 80 wiec to chyba tez poprawnie
Nie jestem pewien czy mikroprocek jest sprawny. Pry zakupie sprzedwaca mi go zaprogamaował w sklepie , i tamten porgram działa ale nei moge go wykasować i wgrac nowego
Gdzies przeczytałem ze nalezy zwiekszyc napiecie do 13.5v aby programator zaczął działać ale w instrukcji układu pisze ze wystarczy 12 (czyli takie jak moje)
I teraz nei wiem czy zwiekszenie napiecia moze pomóc ??
w konfiguracji Bascoma zaznaczyłem PCF857AP (czyli taki jaki posiadam)
Nie za bardzo wiem o co chodzi z instalacją drukarki bo na moim kompie była zainstalowana HP 540 i po prostu ją odłączyłem a podłączłem programator. Czy to moze byc powodem problemów??
w polu delay ustawiłem 80 wiec to chyba tez poprawnie
Nie jestem pewien czy mikroprocek jest sprawny. Pry zakupie sprzedwaca mi go zaprogamaował w sklepie , i tamten porgram działa ale nei moge go wykasować i wgrac nowego
Gdzies przeczytałem ze nalezy zwiekszyc napiecie do 13.5v aby programator zaczął działać ale w instrukcji układu pisze ze wystarczy 12 (czyli takie jak moje)
I teraz nei wiem czy zwiekszenie napiecia moze pomóc ??