Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKurs C dla Avr'ów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Witam forumowiczów.
Poszukuje jakiegoś kursu języka C (kompilator AVR-GCC) dal procków AVR. Jeśli kotoś dysponuje jakimiś linkami, czy innymi materiałami to proszę o podesłanie mi ich.
Poszukuje jakiegoś kursu języka C (kompilator AVR-GCC) dal procków AVR. Jeśli kotoś dysponuje jakimiś linkami, czy innymi materiałami to proszę o podesłanie mi ich.
O ile się nie mylę to już taki temat poruszyłeś oto link http://www.forum.ep.com.pl/viewtopic.ph ... ght=kurs+c
-
- -
Moja rada: Nie szukać kursów C dla AVR, tylko poświęcić z miesiąc na pisanie normalnych programów w C pod DOS'a. Zacząć od książki "C/C++ Twój pierwszy program" (Helion) i nauczyć się normalnego C. Potem problemy z C dla AVR znikają.
Wiem, że mi się dobrze mówi, bo pisałem 6 lat programy pod DOS/WIN, ale naprawdę nie ma wielkiej różnicy.
Wiem, że mi się dobrze mówi, bo pisałem 6 lat programy pod DOS/WIN, ale naprawdę nie ma wielkiej różnicy.
-
- -
O faktycznie! Przepraszam. Oczywiście Wyd. HELP.
//EDIT: Np. tu mozna kupić:
http://www.merlin.com.pl/sklep/sklep/st ... uzkmucpmny
//EDIT: Np. tu mozna kupić:
http://www.merlin.com.pl/sklep/sklep/st ... uzkmucpmny
moze nie dla AVRow, ale z tego zaczalem sie uczyc:
http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~chwastek/ ... /spis.html
http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~chwastek/ ... /spis.html
Hmm, C++ jest językiem obiektowym i troszeczkę bardziej rozbudowanym od C. Jesli chodzi o mikrokontrolery, to nie ma potrzeby pisać w C++ (kompilatory istnieją, ale C w zupełności wystarcza). To, ze C++ jest nowszy od C, nie znaczy że nadaje się do programowania uProcków bardziej od C.Witam!
Zaczynam przygodę z mikrokontrolerami i z programowaniem.
Prawie wszyscy używają języka C do programowania mikrokontrolerów.
W związku z czym mam pytania:
Czy nie można używać C++ do programowania mikrokontrolerów?
Czy C jest "lepszy" do programowania?
Pozdrawiam!
Laik
-
- -
- Kontaktowanie:
IMHO to jest też kwestia rodzaju uP i wielkości programu. Klasy oraz enkapsulacja, polimorfizm i dziedziczenie powstały właśnie po to. żeby usprawnić pisanie dużych aplikacji. Przeciętne 8bitowce ( jak atmegi ) na ogół takiego wsparcia jeszcze jakoś bardzo nie wymagają i z powodzeniem wystarcza C. Ale zaraz będziemy mieli w amatorskich warsztacikach ARM-y - i pewnie szybko się przekonamy do C++ : to może być podobna różnica jak pomiędzy asm i CJesli chodzi o mikrokontrolery, to nie ma potrzeby pisać w C++ (kompilatory istnieją, ale C w zupełności wystarcza). To, ze C++ jest nowszy od C, nie znaczy że nadaje się do programowania uProcków bardziej od C.
Pozdrowienia Jurek S.
-
- -
- Kontaktowanie:
Jeszcze jest kwestia jakim kompilatorem dysponujesz. W przypadku avr-gcc z tego co wyczytałem wynika, że jednak wsparcie ( biblioteki ) dla C++ są mocno niekompletne ( ochotnicy mile widziani ) - i to jest jeszcze jedna przyczyna dominacji C w sferze amatorskiego domowego programowania.Dla ATMegi 128 można bez problemu pisać w C++.
Pozdrowienia Jurek S.
Masz rację a jednak... Nie wyobrażam sobie nowoczesnych urządzeń bez C++. Oczywiście, można pisac w C, ale wyobraź sobie, że chcesz napisać program dla telefonu komórkowego wyposażonego w funkcje obsługi multimediów. Oczywiście problem jest "wydumany", jednak wymagania użytkowników, dla których projektowany jest sprzęt rosną a ceny pamięci maleją.
A tak wracając do GCC. Faktycznie wsparcie C++ nie jest jeszcze kompletne, wielu rzeczy brakuje. Nie przeszkadza to jednak np. tworzyć aplikacje wielowątkowe. Kiedyś popełniliśmy przeniesienie kawałka Linux'a do ATMegi właśnie przy pomocy GCC. Fragment jądra Linux'a po niewielkich przeróbkach dał się bez większych kłopotów wcisnąć do ATMegi właśnie przy pomocy GCC.
Maybe
A tak wracając do GCC. Faktycznie wsparcie C++ nie jest jeszcze kompletne, wielu rzeczy brakuje. Nie przeszkadza to jednak np. tworzyć aplikacje wielowątkowe. Kiedyś popełniliśmy przeniesienie kawałka Linux'a do ATMegi właśnie przy pomocy GCC. Fragment jądra Linux'a po niewielkich przeróbkach dał się bez większych kłopotów wcisnąć do ATMegi właśnie przy pomocy GCC.
Maybe
-
- -
- Kontaktowanie:
Ech, to Ty jesteś arystokracja programistyczna ! Ja skromny rzemieślnik : coś zmierzyć, przeliczyć, wyświetlić, przesłać, poregulować ewentualnie trochę Póki co C wystarcza z naddatkiem i to w niezbyt wyrafinowanym wydaniu.Kiedyś popełniliśmy przeniesienie kawałka Linux'a do ATMegi właśnie przy pomocy GCC. Fragment jądra Linux'a po niewielkich przeróbkach dał się bez większych kłopotów wcisnąć do ATMegi właśnie przy pomocy GCC.
Pozdrowienia Jurek S.
Nie przesadzaj, bo jeszcze zaczniesz mi się kłaniać w pas . To nic trudnego, jeśli "rżnie" się z gotowego źródła. No może trzeba troszkę więcej niż podstawowa znajomość, ale nie taki diabeł straszny. No i nie bądź taki skromny. Kto nie zna Jerzego Szczesiul, chociażby z artykułów w EP i licznych projektów? Chociaż ostatnio chyba się kolega nieco obija...Ech, to Ty jesteś arystokracja programistyczna
Maybe
PS
A na okrasę dodam, że mimo wysiłków projekt poszedł... nie wiedzieć gdzie, chyba do śmietnika dziejów.
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam.
Tak chcialem sobie zrobic cos innego niz klepac znow w BASCOMie, wiec wpadlem na pomysl napisania czegos w C. Ok, ale czy moglby mnie ktos oswiecic jak skompilowac kod C w gcc (chodzi mi o unix/linux owa wersje gcc). W manualu do gcc jest co prawda cos wspomniane o AVR, ale jest to dla mnie dosc enigmatyczne, sposob podania tych opcji nie przemawia do mnie. Moze przez to ze nie przeczytalem calego manuala, ale wybaczcie, jest tego kilkatys linijek. W necie natomiast nie znalazlem nic ciekawego.
Pozdroffka.
Tak chcialem sobie zrobic cos innego niz klepac znow w BASCOMie, wiec wpadlem na pomysl napisania czegos w C. Ok, ale czy moglby mnie ktos oswiecic jak skompilowac kod C w gcc (chodzi mi o unix/linux owa wersje gcc). W manualu do gcc jest co prawda cos wspomniane o AVR, ale jest to dla mnie dosc enigmatyczne, sposob podania tych opcji nie przemawia do mnie. Moze przez to ze nie przeczytalem calego manuala, ale wybaczcie, jest tego kilkatys linijek. W necie natomiast nie znalazlem nic ciekawego.
Pozdroffka.