Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT-429 Zabawka-pojazd z radarem

Maciej
-
-
Kontaktowanie:
AVT-429 Zabawka-pojazd z radarem

Postautor: Maciej » 26 paź 2003, o 21:57

Jeżeli to czytasz, to mam nadzieję, że mi pomożesz. Zamiast części Omron 5V dałem odpowiednik - ??? 19112 NAIS TQ 2-5V - takie są oznaczenia ma 10 nużek i w sklepie powiedziano że to odpowiednik omrona. Dalej! Czy MUSZĄ być serwomechanizmy modelarskie, a nie zwykłe silniczki? Dalej! Jak wlutować diody i fototranzystory T3 i D6 dłuższą nóżką do góry, a D3 i T4 na dół (patrz schemat). To są 3 rzeczy, które sprawiają problem. Zabawka jeździ, ale nie reaguje na przeszkody! Więc albo żle wlutowane diody, albo żle włożony odp. Omrona (zrobiłem nieistniejący PIN5 (10 nóżek)) - biegunowość lub muszą być serwomechanizmy zamiast silniczków. A i jeszcze coś elment C11 jest kondensatorem okrągłyn (zwykłym), a C12 to żółta kostka - odwrotne oznaczenia na schemacie (nie mylę się). Proszę o pomoc!
deXter d(^_^)b
:? :( mmelcher@go2.pl

Wróć do „Kity AVT”