Jest to układ do śledzenia ruchu słońca.Jednak ma dosyć dużą bezwładność .Więc proszę o jakieś sugestie.
Z góry dziekuje .
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDo fachowców. Proszę o pomoc w rozbudowie projektu.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witam
dwa lata temu zbudowałem sobie układzik do śledzenia pozycji słońca do instalacji solarnej.
zastosowałem fototranzystory, mikrokontroler AVR, i odpowiednią konstrukcję meczhaniczną.
Oprogramowanie oraz wysoka rozdzielczość przetworników adc dała mi bardzo dobre efekty.
Niestety projekt ten nie doczekał się jak na razie szerszego zastosowania z przyczyn ode mnie niezależnych. zastosowałem siłownik firmy "Belimo"
do zmiany położenia. 4 fototranzystory umożliwiły mi bardzo precyzyjne śledzenie słońca w każdej osi
pozdrawiam
euromatic@go2.pl
zastosowałem fototranzystory, mikrokontroler AVR, i odpowiednią konstrukcję meczhaniczną.
Oprogramowanie oraz wysoka rozdzielczość przetworników adc dała mi bardzo dobre efekty.
Niestety projekt ten nie doczekał się jak na razie szerszego zastosowania z przyczyn ode mnie niezależnych. zastosowałem siłownik firmy "Belimo"
do zmiany położenia. 4 fototranzystory umożliwiły mi bardzo precyzyjne śledzenie słońca w każdej osi
pozdrawiam
euromatic@go2.pl