Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZabezpieczenie i odczyt scalaków
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Interesują mnie informacje na temat jak można odczytać układy, głównie atmele zabezpieczone. Wiem, że są różne metody. Może ktoś już próbował któreś z nich i może podzielić się efektami. Jak również opis zabezpieczeń w tych scalakach np. AT89C2051 itp. z rodziny Atmela.
power
power
Szans może i nie ma? ale zawsze można spróbować, wiem o kilku metodach odczytu i podobno niektórzy to robią. Oczywiście sprzęt też jest potrzebny to wiadomo samo przez się, że młotkiem tego nie zrobi. A Atmel to raczej z tym sobie poradzi kwestia układu. Interesuje mnie w jaki sposób jest to realizowane, zabezpieczenie.
power
power
Nie ma problemu możemy się powymieniać informacjami. Bawiłeś się może kiedyś w odczyt takich układów? Jeśli tak to pewnie wiesz że sa metody inwazyjne i bezinwazyjne (powiedzmy że bezpieczniejsze). Do metody bezinwazyjneje wystarczy użyć specjalnie skonstruowanego programatora który potrafi w krótkim czasie zmieniać napięcie oraz implusy programujące przez co zostaje jakby oszukany ukłąd zabezpieczęń i się wysypuje i wtedy można odczytać program jednak w wielu przypadkach scalak jest już do wyrzucenia. Ale może to nie temat na forum.
power
power
Może i nie na forum......ale nie zawsze odczyt zabezpieczonego układu to łamanie prawa. Kiedyś zdarzyło mi się zabezpieczyć 89S8252, to było tylko tak eksperymentalnie. Później za jakiś czas padł mi dysk twardy i to co było w procku to jedyne co zostało po moim programie. Oczywiście było już za późno i straciłem tamten program.