Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

CZUJNIK RUCHU

Awatar użytkownika
diodak1
-
-
Kontaktowanie:
CZUJNIK RUCHU

Postautor: diodak1 » 10 sie 2003, o 11:13

Witam wszystkich.

Czy ktoś może wie w jaki sposób wykonać czujniki ruchu podobne do tych stosowanych w lampach halogenowych?
Wiem ,że można to kupić ale cena ???? za drogo,ja potrzebuję 9 takich czujników więc może warto było by zrobić takie samemu,ale jak?

Jeżeli ktoś wie proszę dać znać.

Awatar użytkownika
sapero
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sapero » 10 sie 2003, o 18:11

Można zrobić w ultradźwiękach i w podczerwieni. To drugie jest tańsze.

Otóż trzeba zbudować nadajnik nadający na częstotliwości np.20-30kHz taktowany wolniejszym generatorem np. 1kHz o niskim wypełnieniu np. 5%. Diody IRED (najlepiej kilka szeregowo) sterować prądem żędu 1A lub więcej (maksymalnym impulsowym), a wypełnienie generatora 1kHz tak ustawić, żeby nie przekroczyć dopuszczalnego średniego prądu diod nadawczych

Odbiornik: Zwykły wzmacniacz na dwuch, trzech tranzystorach z jakąś diodą odbiorczą (najczulszą), za tym prostownik podłączony do multiwibratora monostabilnego (generator impulsu) i to wszystko.

Warto zastosować oddzielne zasilacze dla RX/TX

a diody rozmieścić tak, żeby nadawcza nie oświetlała bezpośrednio odbiorczej

Awatar użytkownika
diodak1
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: diodak1 » 14 sie 2003, o 06:06

Witam.

Po przeczytaniu tego postu postanowiłem poszukać czegoś gotowego i znalazłem w EDW.
Układ wymagał gruntownych przerubek ale zaczoł działać.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany proszę dać znać.

Awatar użytkownika
franyo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: franyo » 22 sie 2003, o 17:11

Witam
Jestem zainteresowany tym czujnikiem, jak mógłbyś przesłać cokolwiek o nim, to bardzo proszę: franyoz@tlen.pl
Pzdr i z góry dzięki!
PS
A może wrzuć na forum?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”