Witam!
Dzisiaj kupiłem zestaw AVT-5025 (Mikroprocesorowy wykrywacz metali)
w dołączonej instrukcji w wykazie elementów są:
C11: 4,7qF/16V a mam w zestawie element o parametrach 4,7qF/50V
i
T2: BC548 a mam w zestawie element o parametrach BC547
proszę o pomoc - czy lutować te które mam czy dokupić takie jakie są podane w wykazie?
dodatkowo zestaw zawiera informację, że:
"Dla prawidłowej sygnalizacji dźwiękowej układu należy wymontować z piezo elementy generatora i równolegle podlutować rezystor 1k." to piezo to jest tzw głośnik? i gdzie mam dolutoać ten 1k - pomiędzy kabelki od głośniczka?
I teraz jeszcze jedno :]
w elemencie DP1 mam 16 pinów i tyle samo (16) w wyświetlaczu a w płytce mam 15...! Mam jeden pin odciąć czy co?
proszę o pomoc
pozdrawiam Jędrek
opis zestawu: http://www.ep.com.pl/archiwum/pdf/2001/07/10_14.pdf
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomocy!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Kondensatory 4.7uF/16V i 4.&uF/50V mają takie same pojemności, a napięcie podane po sleszu to maksymalne napięcie pracy - wyższe zawsze może być.
BC547 ma wyższe dopuszczalne parametry pracy (napięcia)od BC 548 i też może być.
SZczeguły tu :
BC547
BC548
Z tego co piszesz wynika, że trzeba ten "głośniczek rozbebeszyć i coś z niego wymontować, a równolegle to faktycznie między oba wyprowadzenia.
Wnioskuję, żę DP1 to podstawka. Jeśli na płytce nie ma jednego otworku to może faktycznie trzeba jedną nużkę odciąć - jeśli nie używana to niekiedy tak się robi - SPRAWDŹ PRZED USUNIĘCIEM NA SCHEMACIE, dosyć często zdarza się, że jest po prostu nienawiercone lub błąd na płytce.
BC547 ma wyższe dopuszczalne parametry pracy (napięcia)od BC 548 i też może być.
SZczeguły tu :
BC547
BC548
Z tego co piszesz wynika, że trzeba ten "głośniczek rozbebeszyć i coś z niego wymontować, a równolegle to faktycznie między oba wyprowadzenia.
Wnioskuję, żę DP1 to podstawka. Jeśli na płytce nie ma jednego otworku to może faktycznie trzeba jedną nużkę odciąć - jeśli nie używana to niekiedy tak się robi - SPRAWDŹ PRZED USUNIĘCIEM NA SCHEMACIE, dosyć często zdarza się, że jest po prostu nienawiercone lub błąd na płytce.