Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Konverter

CroNo5
Konverter

Postautor: CroNo5 » 16 maja 2003, o 19:33

Witam!<br>
Zakupiłem konverter VGA --> tv i mam pewien problem, otóż potrzebuje rozgałęzić sygnał na tv i Video. Problem w tym iż video ma tylko wejscie Composit (RCA), czy jest możliwość przekonvertovania sygnału ze składowych RGB na sygnał composit i co było by w tym celu potrzebne?
Kolejnym problemem jest montaż układu U1. Otóż nie wiem w jaki sposub go przylutować. Zastanawiałem się nad przyklejeniem go do płytki, przy użyciu kleju (np. kropelka, bądż jakiegoś żywicowego), ale pozatym więcej nei moge zdziałać, gdyż nie mam dostępu do innej lutownicy niż standardowa "pistoletowa" czy samo przyklejenie zapewni wystarczający komtakt styków układu? <br>
Z góry dzięki. CroN

kafka
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kafka » 16 maja 2003, o 21:34

I taką lutownicą miożna to przylutować... domyślam się, że chodzi o SMD. Jak weżmiesz na grot odrobinę kalafonii, to przy lutowaniu, każda ścieżka ładnie pokryje się cyną, a przestrzeń pomiędzy, katafonią. Potem trzeba tylko jakoś kalafonię usunąc.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 17 maja 2003, o 19:15

co do lutowania smd to poczytaj ten wątek http://www.ep.com.pl/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0

CroNo5
-
-
Kontaktowanie:

Konverter

Postautor: CroNo5 » 18 lip 2004, o 13:22

Witam to znowu ja.
Dziekuje, za rady. Co do tej drugiej to w sumie moglem sam poszukac, widac nie pomyslalem :P. Natomiast rozwiazanie mego drugiego problemu (Konversja z RGB na Composit) znajduje si e na stronie :
Chip'a
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/ ... 43270.html
sa tam ukazane wszystkie potrzebne schematy oraz opis.
Zamieszczam ta informacje w razie gdyby ktos mial podobny problem.
Mam nadzieje ze bedzie uzyteczna.

Sorki, ze tak puzno, ale zawsze jakos nie bylo okazji :P

Pozdrawiam wszystich odwiedzajacych posta.

Wróć do „Kity AVT”