Ostatnio zainteresowałem się językiem programowania avrgcc. Uważam go za świetne narzędzie, a ostatnio dowiedziałem się, że jest on dostępny także dla innych modeli mikrokontrolerów.
W związku z tym mam pytanie: czy ktoś wie coś o darmowych kompilatorach c (niekoniecznie gcc) na procesory takie jak 68HC11/12, 68k i MCS51? Wiem, że dla dwuch pierwszych istnieje gcc. Jak go skonfigurować? Skąd wziąść i czy są do niego jakieś narzędzia w stylu AVR-Studio?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKompilator GCC dla innych mikrokontrolerów niż AVR
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, o 13:39 przez Koppel, łącznie zmieniany 1 raz.
AVR - C/C++?[Programista C++ , startujacy w mikroelektonice]
Witam. Zamiast odpowiedzieć na twoje pytanie zapytam się :
Czy dobrze zrozumiałem że AVRy można programować w gcc i zgrywać na kość programatorem takim jak np. AVT812 lub AV871 przy użyciu AVRSTrudio?
Czy dobrze rozumiem że cały soft w takim układzie jest za free lub GNU ?
Czy polecacie może jakieś inne porgramatory rozwiązania ...
Jestem w mikroelektronice zielony.
Interesuje mnie tylko aby pisać w C lub C++ i żebym mógł pracować na darmowym oprogramowaniu.
Rozumiem że pewnie języki te są odpowiednio zmodyfikowane na potrzeby kości i że mają inne biblioteki. Czy mogłby ktoś podać adresy do ew. opisów różnic jezyka C/C++.
Z góry wielkie dzięki , bo po latach programowania na PC "napaliłem się" na mikroelektronike i czuje się troche zagubiony w gąszczu możliwości.
Czy dobrze zrozumiałem że AVRy można programować w gcc i zgrywać na kość programatorem takim jak np. AVT812 lub AV871 przy użyciu AVRSTrudio?
Czy dobrze rozumiem że cały soft w takim układzie jest za free lub GNU ?
Czy polecacie może jakieś inne porgramatory rozwiązania ...
Jestem w mikroelektronice zielony.
Interesuje mnie tylko aby pisać w C lub C++ i żebym mógł pracować na darmowym oprogramowaniu.
Rozumiem że pewnie języki te są odpowiednio zmodyfikowane na potrzeby kości i że mają inne biblioteki. Czy mogłby ktoś podać adresy do ew. opisów różnic jezyka C/C++.
Z góry wielkie dzięki , bo po latach programowania na PC "napaliłem się" na mikroelektronike i czuje się troche zagubiony w gąszczu możliwości.
Re: AVR - C/C++?[Programista C++ , startujacy w mikroelekton
>Czy dobrze zrozumiałem że AVRy można programować w gcc i zgrywać na kość programatorem takim jak np. AVT812 lub AV871 przy użyciu AVRSTrudio?
>>
Dokładnie tak.
>Czy dobrze rozumiem że cały soft w takim układzie jest za free lub GNU ?
>>
Wszystko da się zrobić w GNU. Oczywiście jakieś wygodniejsze narzędzia można też dokupić.
>Czy polecacie może jakieś inne porgramatory rozwiązania ...
>> Tego jest już tyle, że trudno wybrać )
>Jestem w mikroelektronice zielony.
>> Jeśli wybierzesz AVR to zajrzyj na www.avrfreaks.net - kopalnia informacji wszelakiej.
Różnice stosowania C są - nie da się uniknąć ze względu na specyfikę konstrukcji mikrokontrolerów - ale nie jest to jakieś strasznie kłopotliwe.
> W związku z tym mam pytanie: czy ktoś wie coś o darmowych kompilatorach c (niekoniecznie gcc) na procesory takie jak 68HC11/12, 68k i MCS51?
Dla '51 jest SDCC http://sdcc.sourceforge.net
Pozdrowienia Jurek S.
>>
Dokładnie tak.
>Czy dobrze rozumiem że cały soft w takim układzie jest za free lub GNU ?
>>
Wszystko da się zrobić w GNU. Oczywiście jakieś wygodniejsze narzędzia można też dokupić.
>Czy polecacie może jakieś inne porgramatory rozwiązania ...
>> Tego jest już tyle, że trudno wybrać )
>Jestem w mikroelektronice zielony.
>> Jeśli wybierzesz AVR to zajrzyj na www.avrfreaks.net - kopalnia informacji wszelakiej.
Różnice stosowania C są - nie da się uniknąć ze względu na specyfikę konstrukcji mikrokontrolerów - ale nie jest to jakieś strasznie kłopotliwe.
> W związku z tym mam pytanie: czy ktoś wie coś o darmowych kompilatorach c (niekoniecznie gcc) na procesory takie jak 68HC11/12, 68k i MCS51?
Dla '51 jest SDCC http://sdcc.sourceforge.net
Pozdrowienia Jurek S.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2007, o 14:45 przez Jurek Szczesiul, łącznie zmieniany 1 raz.
Odpowiedz...
Wielkie dzieki za odpowiedź.
A co się tyczy twojego pytania to na stronie widziałem coś na tematy kompilatorów Cta na różne układy http://www.ep.com.pl/?cd2.htm ...
Nie bede tutaj sugerować narzedzi zawartych na takich stronkach jak sourceforge.net i avrfreaks , bo sam o tych adresach wspomniałeś.
Trafiłem grzebiąc w netcie jeszcze na taką stronke - może na niej coś znajdziesz ciekawego http://www.eletel.p.lodz.pl/~romaniuk/ dla siebie ...
Ale jak już mówiłem , dopiero startuje , wiec nic ciekawszego narazie nie moge polecić.
A co się tyczy twojego pytania to na stronie widziałem coś na tematy kompilatorów Cta na różne układy http://www.ep.com.pl/?cd2.htm ...
Nie bede tutaj sugerować narzedzi zawartych na takich stronkach jak sourceforge.net i avrfreaks , bo sam o tych adresach wspomniałeś.
Trafiłem grzebiąc w netcie jeszcze na taką stronke - może na niej coś znajdziesz ciekawego http://www.eletel.p.lodz.pl/~romaniuk/ dla siebie ...
Ale jak już mówiłem , dopiero startuje , wiec nic ciekawszego narazie nie moge polecić.
Jest też gcc dla MSP430
Można także znaleźć GCC dla 16-bitowych układów MSP430 firmy Texas Instruments. Bardzo fajne kontrolery IMHO i mogę sam potwierdzić, że mspgcc działa.
Szkoda tylko że większośc tych darmowych kompilatorów jest co najmniej tylko dobra. Czesto wykrzaczają się w zaawansowanych programach, no i ich kody wynikowy bywa nieprzyzwoicie długi. Ale popieram, od czegos trzeba zaczać, a lepiej miec darmowe srodowisko i byc pewnym jego działania, niz cos super i krakowane, nigdy bowiem nie bedzie wówczas wiadomo czy dany błąd jest naszym błedem czy może błedem źle złamanego komilatora.