Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z gniazdem zasilającym w dekoderze

piotrino
-
-
Problem z gniazdem zasilającym w dekoderze

Postautor: piotrino » 28 mar 2016, o 22:06

Witam. Jestem tu pierwszy raz , jako nowy użytkownik. Witam wszystkich :). Zaczynam się uczyć od podstaw elektroniki analogowej jak i cyfrowej. Po trochu tu i tam... Mam dekoder cyfrowy, który po podłaczeniu zasilania nie działa. Zasilanie do tego dekodera to 5V. Osoba nie znająca się na tym, zasilała ten dekoder zasilaczem 9V, z tego powodu ze zgubiła zasilacz oryginalny do tego dekodera. Po rozebraniu dekodera i wyjęciu płytki głównej , wina jest w "przepaleniu" gniazda zasilającego na płytce głównej. Są 4 luty przy gniezdzie zasilającym . Przy trzech lutach jak sprawdzam miernikiem ciągłość trwania sygnału jest ok, ale przy czwartym brak ciągłości sygnału( brak dzwięku). Nie wiem czy dobrze rozumuję, w tym wypadku wymiana gniazda zasilającego na nowy? I tu mam problem z odlutowaniem tego gniazda.. Podaję zdjęcia z przodu i z tyłu płytki głównej. Tam po lutach próbuję lutownicą roztopić lut i wyjąc gniazdo. Ale za cholerę nie chce wyjść.. Czy jest możliwość wylutowania tego gniazda, bez uszkodzenie płytki ? Po podłaczeniu zasilania wczesniej dioda nie świeci. Kondensatory są ok. więc tu nie ma co wymieniać. Wina jest w podaniu zbyt dużego napięcia zasilającego wczesniej, co spowodowało spalenie się jakieś częsci na płytce głównej. Zasilacz przerobiłem na 5V. Więc teraz zasilacz jest ok
Załączniki
tylPlytki.jpg
Tyl
przodPlytki.jpg
Przód
Ostatnio zmieniony 29 mar 2016, o 14:44 przez piotrino, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Re: Problem z gniazdem zasilającym w dokoderze

Postautor: r-mik » 29 mar 2016, o 11:56

Dekoder do kosza. 9V zniszczyło wszystkie układy zasilane z 5V, naprawa nieopłacalna. Do do wylutowania gniazda, to się da gorącym powietrzem.

piotrino
-
-

Re: Problem z gniazdem zasilającym w dokoderze

Postautor: piotrino » 29 mar 2016, o 14:42

Dekoder do kosza. 9V zniszczyło wszystkie układy zasilane z 5V, naprawa nieopłacalna. Do do wylutowania gniazda, to się da gorącym powietrzem.
Dzięki za odpowiedz. Więc zwykłą lutownicą transformatorową, którą posiadam nie za bardzo się da wylutować te gniazdo bez problemu....?

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Re: Problem z gniazdem zasilającym w dekoderze

Postautor: r-mik » 29 mar 2016, o 15:06

Lutownica transformatorowa to jest dobra do prac domowych (lampki choinkowe, kabelek do lampki) a nie do precyzyjnych prac.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”