Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

elektroniczny bujak dla dziecka

ziutek
-
-
elektroniczny bujak dla dziecka

Postautor: ziutek » 15 mar 2016, o 14:33

ktoś próbował to urządzenie naprawić więc je rozkręcił wymieniłem spe
alone tranzystorki i system ruszył !
Mój problem polega na tym że silniczek pracuje tylko w jednym kierunku można określic że pracuje skokowo jednak po zmontowaniu całości podnosi siedzonko do oporu i już nie wraca czyli albo ma jakiś wyłącznik krańcowy który może być uszkodzony albo procesor powinien zmienić obroty w drugą stronę , może ktoś się spotkał z takim urządzeniem , nie ma żadnej info kto to robi ?!załączam dwa zdjęcia może coś podpowiedzą! niestety nie weszły
Pozdrawiam Redakcję Elektroniki praktycznej mam kilka roczników waszej gazety i katalogów . Niestety kioski "Ruch" popadały i jakoś Państwa czasopismo wraz z kioskami znikło mi z Horyzontu !
Teraz gdy Wujek "gogl naprowadził mnie na wasz adres ciesze się z powrotu .

ziutek
-
-

Re: elektroniczny bujak dla dziecka

Postautor: ziutek » 18 mar 2016, o 11:55

Sterowanie naprawione wymiana trzech tranzystorów SMD Y! i Y2iY3
Uruchomiło system silnik porusza się skokowo ale okazuje się że mechanizm jest tak skonstruowany że działa na zasadzie mechanizmu wahadłowego , porusza kołyską ale trybik jest wytarty i przy obciążeniu kołyski się zatrzymuje .
Brak wyżej wymienionego elementu zakończyło naprawę !
Temat zakończony

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”