Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNaprawa amplitunera, pytanie odnośnie kondensatorów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam, naprawiam amplituner Radmor i co zauważyłem w nim niepokojącego to, że kondensatory styrofleksowe mają jakby "pęknięcia", widać kilka poprzecznych prążków-pęknięć na nich; sprawdziłem je miernikiem i pojemność ich jest identyczna jak jest napisane na nich a niektóre mają nawet troszkę większą pojemność, i mam pytanie czy wymienić je np. na ceramiczne o tej samej pojemności, czy zostawić je? Czy ceramiczny jest gorszy od styrofleksowego bo słyszałem kiedyś o tym, czy można stosować je zamiennie?
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Naprawa amplitunera, pytanie odnośnie kondensatorów
Myślę, że jeśli kondensatory nie są uszkodzone, to należy je zostawić. Trudno też mówić, że jeden kondensator jest gorszy, a drugi lepszy. Wszystko zależy do czego. Styrofleksowe typowo stosuje się na zasilaniu. Można w tym miejscu dać ceramiczne - nic się nie stanie.
-
- -
A co się dzieje temu Radmorowi? Te kondensatory zapewne nie są powodem podjęcia naprawy, więc bym je zostawił.
Witam, w zasadzie kończę już naprawę, a problem polegał na tym, że amplituner miał bardzo słaby bas i ogólnie brzmienie dźwięku było też nie dobre, jak się okazało amplituner leżał długo w wilgotnej piwnicy u znajomego, który dał mi go do naprawy. W przedwzmacniaczu prawie wszystkie kondensatory elektrolityczne nie miały już pojemności. Wymieniłem je, wyczyściłem potencjometry i teraz jest OK. Jeszcze muszę naprawić wskaźnik wysterowania, ponieważ nie wszystkie diody świecą i przy głośnym słuchaniu muzyki wygasa kilka pierwszych.