Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przewody pcs i wzmacniacz, złe połączenie?

SKORPION-SKO1
-
-
Przewody pcs i wzmacniacz, złe połączenie?

Postautor: SKORPION-SKO1 » 22 lip 2014, o 10:44

Kupiłem komplet przewodów do wzmacniacza samochodowego, niestety dopiero w domu odkryłem że przewody te mają oznaczenia CCS.... Jak duże jest ryzyko że zbyt mocno się nagrzeją i spowodują pożar? Możliwe jest że wzmacniacz nie otrzyma wystarczającej ilości prądu? Dodam że w zestawie był bezpiecznik 60A.. Dziś wybiorę się do sklepu po jakieś 15 i 20.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Re: Przewody pcs i wzmacniacz, złe połączenie?

Postautor: ACeK » 22 lip 2014, o 16:12

Obrazek To masz pecha :( Jesli masz rachunek to sprobuj oddac do sklepu :idea: Nie podales jakiej srednicy sa kable. Gdyby byly grube jak reka to beda dzialac :twisted: Jako przestroge polecam film na yt :arrow: kable a do sklepu chodzic z magnesem Obrazek

SKORPION-SKO1
-
-

Postautor: SKORPION-SKO1 » 22 lip 2014, o 17:59

Mają niestety dość mały przekrój (8 ga), a oddanie ich nie wchodzi w grę, ponieważ już zdążyłem je lekko przerobić.. ^ ^ (Chociaż podłączałem już na nich jeden wzmacniacz, i śmigał lecz przewody lekko się grzały). Zastanawiam się czy mogę wziąć końcówki czincz i połączyć je do przewodu antenowego? Wydaje mi się że powinno to dać dobry efekt, tym bardziej że nie widzę sensu kupowania kolejnego zestawu przewodów, wole iść do sklepu i po prostu kupić po kilka metrów potrzebnych kabli, a końcówki czincz przerobić przylutować do lepszego kabla. :roll: Przy okazji gdyby ktoś mógł mi podpowiedzieć, jeśli wzmacniacz ma moc 800w i posiada dwa bezpieczniki 10, to jaki powinienem zamontować bezpiecznik na przewodzie?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 23 lip 2014, o 09:09

Obrazek Pytasz jakie kable do zasilania Twojego wzmacniacza? Jesli ma "800W" to prad jaki moze pobierac (przy zasilaniu 13.3V) bedzie w granicach 60A. Gestosc pradu dla miedzi w przewodach powinna byc okolo 3A na mm² :idea: stad przekroj poprzeczny kabla powinien miec 20mm². Przewod o srednicy 6mm ma pole przekroju 28.27mm² dalej sam wyciagnij wnioski :P Do podlaczania sygnalow analogowych uzywa sie kabli ekranowanych a nie symetrycznych. Dlatego jako kabel sygnalowy Twoj zasilajacy jesli :no: bedzie w ekranie bedzie sluzyl jako antena dla wszystkich zaklucen :idea:
Czy wiesz jaki rodzaj mocy jest ta "800W" :? Jesli :no: to zmierz napiecie zasialajace wzmacniacz z przetwornicy a potem jak na filmie :arrow: reduktor szumu ciekawe ile Ci wyjdzie Obrazek

SKORPION-SKO1
-
-

Postautor: SKORPION-SKO1 » 24 lip 2014, o 09:56

aktualnie wzmacniacz wrócił na serwis.. więc nie sprawdzę, ale jak wróci i będzie sprawny wtedy spróbuje. :P

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”