Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się(NE555)Migająca choinka - Sprawdzenie Płytki PCB
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: (NE555)Migająca choinka - Sprawdzenie Płytki PCB
A z jakiego napięcia będziesz to zasilać ?
Jaki kolor diod ?
Jaki kolor diod ?
9Voltowa bateria, a diody to czerwona i zielona
To nie będzie działać.
A gdyby zasilił bym to z 15-16 Volt ?
Policz sumaryczną wartość napięcia przewodzenia diod i dostosuj napięcie.
A 15-16V to niemalże progowa napięcie zasilania kostki NE555.
A 15-16V to niemalże progowa napięcie zasilania kostki NE555.
Witam.
Mógł byś powiedzieć co to są za diodki ? (w dekoracjach świątecznych nie spotkałem podobnych)
Mógł byś powiedzieć co to są za diodki ? (w dekoracjach świątecznych nie spotkałem podobnych)
Sumaryczna wartość wszystkich diod wynosi 14 Volt. A ogółem płytka PCB została poprawnie zrobiona?
Ale wpadka, te diody miały być zwykłe ale niestety moje nie doświadczenie jeszcze w Eaglu dało znać, zastąpie je zwykłymi Ledami.Witam.
Ok.
Skoro chcesz zastąpić zwykłymi LED, to powiedz jaka będzie proporcja zielonych w stosunku do czerwonych.
Układ trzeba będzie trochę przerobić. (ponadto nóżkę 5 powinno się łączyć przez kondensator 10nF do masy)
Skoro chcesz zastąpić zwykłymi LED, to powiedz jaka będzie proporcja zielonych w stosunku do czerwonych.
Układ trzeba będzie trochę przerobić. (ponadto nóżkę 5 powinno się łączyć przez kondensator 10nF do masy)
Też bylem kiedyś tego zdania, ale nie jest to koniczne. Mało tego, znam z praktyki układy gdzie pin 4 nie jest nigdzie podłączany a kostka działa jak trzeba.Układ trzeba będzie trochę przerobić. (ponadto nóżkę 5 powinno się łączyć przez kondensator 10nF do masy)
Co z tego że działa, skoro sieje śmieci ?. (nie to żebym pisał z powietrza, bo sam projektując własne układy przejechałem się na tej nóżce 5 )
Ten kondensator to naprawdę żaden koszt, a wnosi sporo pożytku.
Tak na marginesie, to nóżka 4, to jest reset i nie ma nic wspólnego z wewnętrznym dzielnikiem napięcia.
Tak na marginesie, to nóżka 4, to jest reset i nie ma nic wspólnego z wewnętrznym dzielnikiem napięcia.
Ja nie namawiam do nie podpinania tej nóżki, napisałem co znam z doświadczenia.Co z tego że działa, skoro sieje śmieci ?. (nie to żebym pisał z powietrza, bo sam projektując własne układy przejechałem się na tej nóżce 5 )
Ale ja nie napisałem że ma coś wspólnego z dzielnikiem napięcia. Teoretycznie przy niepodpiętej nóżce lub zwartej do masy układ nie powinien generować niczego.Tak na marginesie, to nóżka 4, to jest reset i nie ma nic wspólnego z wewnętrznym dzielnikiem napięcia.
Ok, zrobiłem schemat na nowo, a z nóżką 5 to w jaki sposób mam połączyć na schemacie ? Jeśli byś mógł, to udziel mi krótkiej lekcji. Zamieniłem kondensator i wsadziłem go w 2 nóżki na płytce stykowej 5 i 6 i działa wszystko w porządku, a schemat jest jeszcze bez modyfikacji.

@edit
Czy w dobry sposób zmodyfikowałem połączenia?

@edit
Czy w dobry sposób zmodyfikowałem połączenia?

Źle jest. Zobacz jak podłączyłeś LEDy ? (połącz tak jak ci narysowałem)
Co do kondensatora C1, to w zupełności wystarczy 0,1µF (ceramiczny SMD)
Co do kondensatora C1, to w zupełności wystarczy 0,1µF (ceramiczny SMD)
Nie!
Ja wiem, że Ty się dopiero uczysz podstaw, ale pomyśl trochę, to naprawdę jest niezbędne w tym fachu jeżeli chce się coś robić... co to jest OUT, dlaczego to zwierasz z masą? A nawet jeżeli zewrzesz... to jaki niby prąd miałby popłynąć przez diody, jak na obu ich końcach będzie ten sam potencjał (masa)?
Ja wiem, że Ty się dopiero uczysz podstaw, ale pomyśl trochę, to naprawdę jest niezbędne w tym fachu jeżeli chce się coś robić... co to jest OUT, dlaczego to zwierasz z masą? A nawet jeżeli zewrzesz... to jaki niby prąd miałby popłynąć przez diody, jak na obu ich końcach będzie ten sam potencjał (masa)?
Czyli po prostu mam masę koło diod usunąć ?
Przepraszam za takie głupie pytania.
Przepraszam za takie głupie pytania.
Usuń masę, ale tylko od strony rezystorów. (wyjście out ma być podłączone do diodek tak jak ci narysowałem)