Witam.
Jestem nowy na forum i w związku z tym proszę o wyrozumiałość.
Na You Tube można zobaczyć rożnego rodzaju recenzje zasilaczy komputerowych. Recenzenci zasilaczy podczas pomiarów napięć obciążają zasilacz komputerem z zastosowaniem różnego rodzaju programów typu OCCT, czy prime95.
Po przeczytaniu różnych artykułów dowiedziałem się ,że zasilacz ATX powinien być obciążony za pomocą sztucznego obciążenia w postaci na przykład żarówek.
W związku z tym zwracam się do forumowiczów obeznanych w tym temacie o wyjaśnienie dlaczego lepszym sposobem przy dokonywaniu pomiarów pod obciążeniem w recenzjach zasilaczy komputerowych lepszym rozwiązaniem jest zastosować sztuczne obciążenie niż obciążenie komputerem za pomocą wyżej wymienionych programów.
Czy chodzi w tym wszystkim o to jak podczas obciążenie zachowają się zabezpieczenia zastosowane w zasilaczu ATX ?
Proszę o wyjaśnienie mi tej kwestii bo za bardzo się w tym nie orientuję.
Jeśli post umieściłem w niewłaściwym dziale to proszę moderatora o nie kasowanie go tylko o przeniesienie do właściwego.
Pozdrawiam.
Grzegorz.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięObciążenie zasilacza ATX podczas pomiarów.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Obciążenie zasilacza ATX podczas pomiarów.
Z reguły zasilacz dobiera się z określonym zapasem.
Testowanie zasilacza przy pomocy programu niekoniecznie musi wymusić maksymalny prąd obciążenia, ponadto nie mamy tutaj podglądu pulsacji poszczególnych napięć co nam zapewnia oscyloskop.
Do tego dochodzą nam jeszcze testy sprawności elektrycznej, generowane ew. śmieci, oraz wytrzymałość elektroniki w czasie pojawienia różnych nieustalonych stanów.
Testowanie zasilacza po przez komputer daje nam bardzo ubogą wizję jego jakości.
Testowanie zasilacza przy pomocy programu niekoniecznie musi wymusić maksymalny prąd obciążenia, ponadto nie mamy tutaj podglądu pulsacji poszczególnych napięć co nam zapewnia oscyloskop.
Zabezpieczenia oczywiście też, chodź skłonił bym się bardziej w kierunku sprawdzenia jakości napięcia wyjściowego, przy różnych obciążeniach.Czy chodzi w tym wszystkim o to jak podczas obciążenie zachowają się zabezpieczenia zastosowane w zasilaczu ATX ?
Do tego dochodzą nam jeszcze testy sprawności elektrycznej, generowane ew. śmieci, oraz wytrzymałość elektroniki w czasie pojawienia różnych nieustalonych stanów.
Testowanie zasilacza po przez komputer daje nam bardzo ubogą wizję jego jakości.
-
- -
Re: Obciążenie zasilacza ATX podczas pomiarów.
Teraz rozumiem. Po przeanalizowaniu tego co napisałeś to się zgadzam z tym. Rafal.220 według ciebie jak ktoś nagrywa film przedstawiający recenzje zasilacza komputerowego obciążając go komputerem to jest to recenzja nie rzetelna. I takie testy nie mają najmniejszego sensu ? Bo według mnie jest to nie z punktu technicznego nie rzetelne podejście do zagadnienia testowania i recenzji zasilaczy ATX.
Jak ktoś ma jeszcze inne zdanie to proszę się nim podzielić. Chętnie się z nimi zapoznam.
Jak ktoś ma jeszcze inne zdanie to proszę się nim podzielić. Chętnie się z nimi zapoznam.