Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Układ czasowy z przekaźnikiem problem

lioleon
-
-
Układ czasowy z przekaźnikiem problem

Postautor: lioleon » 11 sie 2011, o 18:48

Mam problem z elektronicznym układem czasowym.
Elektronika jest zasilona poprzez prosty zasilacz:
230V / 12V - rezystor + kondensator + dioda prostownicza + dioda zenera + elektrolit do wygładzenia napięcia.
Układ posiada timer na układzie scalonym HEF4541BT z którego poprzez tranzystor jest zasilony przekaźnik 12VDC i to najprawdopodobniej on jest problemem bo w momencie jego wysterowania napięcie spada do poziomu 2,5V, po wy-lutowaniu przekaźnika na jego cewkę układ podaje 12V czyli O.K.
Ale sam przekaźnik gdy podłącze do niego zewnętrzne zasilanie 12V zachowuje się normalnie przy załączaniu pobiera max 13mA podczas pracy 0,07mA.

W zasadzie utknąłem w martwym punkcie bo nie wiem gdzie dalej szukać, co może być uszkodzone?

traxman
-
-

Re: Układ czasowy z przekaźnikiem problem

Postautor: traxman » 11 sie 2011, o 19:04

Podaj linka do dokumentacji lub symbol kitu, możliwe, że spadek napięcia po załączeniu układu resetuje 4541, jest też możliwość, że przekaźnik ma wbudowaną diodę tłumiącą (np. AZ850) i jego włączenie odwrotne skutkuje takimi efektami.

lioleon
-
-

Postautor: lioleon » 11 sie 2011, o 19:13

To nie jest żaden KIT z AVT, to jest czasówka pracująca w fabrycznym urządzeniu, niestety nie mam do niej żadnego schematu, układ kiedyś działał prawidłowo z niewiadomych przyczyn przestał działać.
Czy możliwe jest np. uszkodzenie rezystora lub kondensatora na zasilaniu od strony 230V w taki sposób że przy większym obciążeniu spada wydajność prądowa układu zasilacza?

Podłączyłem zewnętrzne zasilanie 12V i wszystko działa o.k. wygląda na to że to będzie coś albo w kondensatorze 1uF / 250V albo rezystor 1k po stronie 230V
Ostatnio zmieniony 11 sie 2011, o 19:22 przez lioleon, łącznie zmieniany 1 raz.

traxman
-
-

Postautor: traxman » 11 sie 2011, o 19:21

Oczywiście, szeregowy kondensator stracił pojemność, do zasilania CMOS'a wystarcza, dla cewki przekaźnika już nie. To jakiś RTX?

lioleon
-
-

Postautor: lioleon » 11 sie 2011, o 19:24

Nie to płytka z klimakonwektora kasetonowego jeżeli Ci coś to mówi.

traxman
-
-

Postautor: traxman » 11 sie 2011, o 19:27

Tak, to moja działka, a co tam robi czasówka? Prędzej spodziewałbym się układu zabezpieczającego silnik lub czujnika punktu rosy - masz typ to poszukam na warsztacie, może coś znajdę z demobilu lub popytam znajomych.
Podłącz ten układ bezpośrednio do 12VDC z pominięciem całego zasilacza sieciowego RC, jeżeli ruszy to na 100% kondensator stracił pojemność, to bardzo częste zjawisko w układach zasilanych oszczędnościowo. Sprawdź też rezystor na oko 1-2W połączony w szereg z kondensatorem, czasem w wyniku przegrzania ma wartość inną niż powinien.

lioleon
-
-

Postautor: lioleon » 11 sie 2011, o 19:36

Klimakonwektor kasetonowy z pompką skroplin i czasówka jest do opóźnienia wyłączenia pompki, klimakonwektor CARRIERa powoli zaczynają padać te płytki w innych urządzeniach a koszt w serwisie to prawie 600pln, więc wymiana kondensatora chyba bardziej się opłaci, zamówiłem nawet te scalaki na wszelką wszelkość bo mam też kilka takich samych objawów ale po burzy z piorunem więc w tamtych obawiam się że mogło pójść coś więcej.
Faktycznie tak jak dopisałem do posta wcześniej na zewnętrznym zasilaniu układ działa poprawnie.
dzięki za pomoc z elektroniki wypadłem kilka lat temu bardziej siedzę w automatyce dlatego pytam o pewnie proste rzeczy :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”