http://payalnik-ru.narod.ru/VicMain/Vic ... tation.htm
Mianowicie chodzi mi o część która mierzy aktualną temperaturę kolby. W swoim diy użyłem tej samej kolby co rosyjski kolega czyli Xytronic 107 ESD. A jego opisu wynika że w tej kolbie jako czujnik został zastosowany termistor. Z tego co udało mi się rozszyfrować z translatora napięcie na wyjściu wzmacniacza operacyjnego DA1 powinno mieścić się w granicach 50mV - 2,4V dla zakresu temperatur 10 - 480 stopni, czyli przyrost napięcia ma wynosić 5mV/stopień.
Oto schemat części pomiarowej:

W swojej wersji tej stacji dokonałem kilku modyfikacji:
DA1 to OP07 zasilany jest napięciem +/-9V
R30 - zamiast 33k (nie było takich w sklepie) użyłem 47k (zmieniając R29 na 120k)
R26 - zamiast 33k (nie było takich w sklepie) użyłem 47k (zmieniając R27 na 220k)
Zamiast VD2,3,4 użyłem diod 1N4148
Zamiast VD1 (nie mogłem znaleźć o niej informacji) z tekstu wynikało że ma ona dawać ok 1,3V więc zastosowałem dwie szeregowo połączone diody 1N4148
Reszta elementów pozostała bez zmian.
Mój problem polega na tym że gdy podpiąłem kolbę i zmierzyłem napięcie na wyjściu wzmacniacza nieco się zdziwiłem:
Nóżki WO: Napięcie:
1 - 8,8V
2 - 6,7mV
3 - 6,7mV
4 - -9V
5 - -4,8V
6 - -5,61V
7 - 8,86V
8 - 8,8V
Sprawdziłem czy wszystkie elementy są dobrze wlutowane i czy mają dobre wartość. Wynika że elementy są poprawnie zamontowane.
Gdzie może być błąd

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.[/img]