Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWspółdzielenie portu WY (WE/WY) w 89cX051
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Czy ktoś wie jak jednym portem, bez komplikowania układu zbędnymi dodatkami, sterować dwoma urządzeniami (np wyświetlaczem LCD i drukarką)?
Osobiście wydaje mi się, że nie obejdzie się bez dodatkowej bramy w postaci scalaka.
Możecie mi coć doradzić w tej kwestji?
Dodam, że ucządzenia będą obsługiwane oddzielnie, tzn. np. najpierw komunikat na LCD a potem wyruk...
Ma ktoś pomysł jak to zrobić najsprytniej, nie kąplikując zbytnio układu???
No... i oczywiście procedurka w Bascomie!
Osobiście wydaje mi się, że nie obejdzie się bez dodatkowej bramy w postaci scalaka.
Możecie mi coć doradzić w tej kwestji?
Dodam, że ucządzenia będą obsługiwane oddzielnie, tzn. np. najpierw komunikat na LCD a potem wyruk...
Ma ktoś pomysł jak to zrobić najsprytniej, nie kąplikując zbytnio układu???
No... i oczywiście procedurka w Bascomie!
Bascom
Witam
Osobiście proponuje zatrzask 74573
Prześlij adres to coś wymyślimy
Pozdrawiam Piotr
Osobiście proponuje zatrzask 74573
Prześlij adres to coś wymyślimy
Pozdrawiam Piotr
Bascom
Jeżeli to możliwe proszę podaj który port wykorzystałeś i jakie piny obsługują J2C
Aż jestem ciekaw czy to możliwe, chciałbym sam się przekonać czy to prawda
Pozdrawiam PIOTR
Aż jestem ciekaw czy to możliwe, chciałbym sam się przekonać czy to prawda
Pozdrawiam PIOTR
Połączenie I2c i LCD do jednego portu jest dosć niebezpieczne ponieważ może spowodować błędy (staną sie tudne do wychwycenie przy rozbudoiwanym programie). Co do współistnienia kilku urządzeń na jednym porcioe (szynie ) to jest to możliwe bez jakichkolwiek dodatków o ile urządzenia te mają linie sterujace typu Enable i poytrafią przejść w stan HI (wysokiej imp). LCD każde to ma na pewno, co do drukarki to nie wiem bo tego nie robiłem. Jesli nie ma to zatrzask opisywany powyżej rozwiązuje sprawę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam