Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Lifter zasilany z monitora - coś nie tak?

skorupa2006
-
-
Lifter zasilany z monitora - coś nie tak?

Postautor: skorupa2006 » 1 maja 2011, o 22:25

Witam.
Zbudowałem kilka modeli lifterów, wszystkie latały zasilane z HV uzyskanego z kolorowego monitora. Oczywiście monitor zabezpieczony rezystorem 470K/2W.
Wszystkie ładnie latały do czasu kiedy przez przypadek kawałek folii (-) zbliżył się do elektrody +, przeszły dwa łuki elektryczne. Oczywiście od razu odłączyłem monitor od zasilania. Od tego czasu wcześniej działające liftery nie latają - przeskakują na nich tylko wyładowania. Postanowiłem wykonać pomiar napięcia jakie daje monitor - wyszło 20,9kV (kiedy wszystko działało było to 23,9kV). Pomyślałem, że przeskok łuków elektrycznych może być wynikiem wilgotnego powietrza więc cały dzień suszyłem pokój kaloryferem. Jednak nic nie pomogło.
Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się zepsuć? Czy to przypadkowy łuk elektryczny spowodował zepsucie(?) monitora? Niedługo załatwię sobie nowy monitor, jednak jestem ciekaw co się stało z tym.
Z góry dziękuję za pomysły/odpowiedzi.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”