Witam..
czy spotkał się ktoś z problemem przy pracy w/w modułów w paśmie 868MHz .?
Mam kilka kompletów kupionych u różnych dostawców w Polsce ( TME ,Seguro) i w różnym czasie ,ale mimo oznaczenia ,iż są na pasmo 868MHz to pracują bardzo dobrze ,ale w paśmie 434MHz..!!?
Zasięg ,transmisja szeregowa poprzez FIFO,programowanie poprzez SPI ..itd...wszystko działa zgodnie z wymaganiami i pdf-em ,ale gdy zmienimy tylko częstotliwość to łącze przestaje działać!
Przy pierwszych kompletach sądziłem ,że może są po prostu źle oznaczone ,ale gdy kupiłem następne i okazało się ,że wszystkie działają bezbłędnie,ale również wyłącznie w paśmie 434MHz to zwątpiłem i nie bardzo wiem,co sądzić .?! Oczywiście moduły oznaczone na 434MHz działają również prawidłowo... w tym przypadku w swoim właściwym paśmie.!
Coraz mniej prawdopodobne wydaje się błędne oznaczenie ,ale trudno mi racjonalnie wytłumaczyć ten efekt..
czy ktoś spotkał się z podobnym działaniem tych modułów..?
pozdrawiam
m

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRFM01 RFM02 868MHz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy