Witajcie.
Mam dylemat, zakupiłem taki mini sprzęcik do zbierania nieczystości z paneli podłogowych
sprawdza się wyśmienicie, z tym że od razu rozebrałem akumulator i wymieniłem 6x R6/AA NiCd 800mAh no-name na 6x Sanyo Eneloop R6/AA NiMH 2000mAh, efekt natychmiastowy i porażający oczywiście na plus
Nie przewidziałem tylko jednego, jak ja teraz będę ładował moje "nowe zasilanie"?
Musiałem sie troszke namęczyć żeby ładnie na stałe połączyć moich 6 aku i zmieścić do starego "opakowania". Mam oczywiście ładowarkę, która jest na wyposażeniu tego sprzętu (pewnie totalny badziew, skoro cena całego sprzętu była niższa niż samych 6szt. Eneloop), ale czy tym w ogóle mogę ryzykować i ładować moje nowe aku?
Mam tez porządną procesorową ładowarkę do NiMH, ale z kolei jak ja teraz podłączę do niej mój zestaw 6 aku?
Możecie mi cos poradzić?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzym i jak naładować 6 szeregowo połączonych aku R6/AA
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Skoro baterie są tego samego typu to nie powinno być problemu, chyba, że producent mówi, co innego.
Można oczywiście kupić odpowiednią ładowarkę, choć to nie jest tanie rozwiązanie, można samemu próbować coś takiego zrobić, albo łączyć baterie szeregowo, ale może to doprowadzić do nierównomiernego naładowania.
Można oczywiście kupić odpowiednią ładowarkę, choć to nie jest tanie rozwiązanie, można samemu próbować coś takiego zrobić, albo łączyć baterie szeregowo, ale może to doprowadzić do nierównomiernego naładowania.
kup coś takiego
jest to procesorowa ładowarka modelarska która do Twoich celów będzie idealna. proponuję CI taką bo już niewiele osób jej używa. w podstawowej wersji ładuje tylko NiMH, NiCd i kilka innych typów poza lipo, a modelarze w większości przypadków używają lipoli więc może uda Ci się spotkać taką ładowarkę tanio.
na allegro stoi za jakąś stówkę. dobra będzie bo ma regulowany prąd ładowania i utrzyma Ci aku w należytym stanie, a przede wszystkim spełni Twój wymóg co do ładowania 6 szeregowo spiętych ogniw.
może być też tego typu
są to ładowarki IMAX, ECO, TURNIGY. na allegro 109zeta.
jest to procesorowa ładowarka modelarska która do Twoich celów będzie idealna. proponuję CI taką bo już niewiele osób jej używa. w podstawowej wersji ładuje tylko NiMH, NiCd i kilka innych typów poza lipo, a modelarze w większości przypadków używają lipoli więc może uda Ci się spotkać taką ładowarkę tanio.
na allegro stoi za jakąś stówkę. dobra będzie bo ma regulowany prąd ładowania i utrzyma Ci aku w należytym stanie, a przede wszystkim spełni Twój wymóg co do ładowania 6 szeregowo spiętych ogniw.
może być też tego typu
są to ładowarki IMAX, ECO, TURNIGY. na allegro 109zeta.
niestety żadna. wszystkie wymagają zasilania napięciem stałym około 12V. ja używam do tego przerobionego zasilacza od komputera (ATX) ponieważ potrzebuję wysoko wydajnego źródła zasilania. ładuję swoje pakiety prądem rzędu 4,5 do 5A, ale ja do modelu używam lipo.Czy któraś z tych ładowarek może być zasilana bezpośrednio z gniazdka 230V?
Ty chcąc ładować małe akumulatorki potrzebujesz prądu rzędu do 1A, więc jakiś zasilacz sieciowy co daje prąd właśnie do 1A na pewno Ci starczy.