Witam wszystkich Forumowiczów!
Mam pytanie odnośnie mikrokontrolerów, a mianowicie:
1) jakie interfejsy występują w mikrokontrolerach? Chodzi o wymienienie wszystkich i ewentualne nakierowanie (np. link do strony z opisem) na opis czy krótką charkterystykę.
Już wiem,że są: I2C; SPI; UART; JTAG; USB (?); EA(?) (jeśli się mylę,to poprawcie)
2) zorientowałem się już, że jest siedem rodzajów (rodzin) mikrokontrolerów (8051; AVR; PIC; ARM; ST; MSP 430; HC). Czy ktoś jest w stanie w skrócie wyjaśnić czym poszczególne rodzaje się wyróżniają?
Z góry dziękuję!

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRodzaje interfejsów w mikrokontrolerach
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Ad 1) poszukaj książki wydawnictwa BTC, nie pomnę dokładnego tytułu, ale traktuje właśnie o różnych interfejsach mikrokontrolerów. (Interfejsy mikrokontrolerów lub jakoś podobnie).
Ps nie kojarzę co to EA? Rozwiń lub podaj źródło.
Można dodać CAN, LIN, ETH... no i klasyk, czyli Parallel
Ad 2) trochę zbyt namieszałeś, a rodzin jest znacznie więcej. Ogólnie różnią się tym że są:
8 bitowe, 16 bitowe, 32 bitowe... (pewnie jakieś 64 czy 128 bitowe by się znalazły, choć nie popularne).
RISC, CISC...
Ogólnie definicja mikrokontrolera określa, że jest to układ elektroniczny, który zawiera: procesor, pamięć i/lub zestaw rejestrów, źródło taktowania (czasem dodaje się do tego jeszcze pamięć na przechowanie kodu). Wymienić wszystkie rodziny uC jest niesposób.
Ps nie kojarzę co to EA? Rozwiń lub podaj źródło.
Można dodać CAN, LIN, ETH... no i klasyk, czyli Parallel

Ad 2) trochę zbyt namieszałeś, a rodzin jest znacznie więcej. Ogólnie różnią się tym że są:
8 bitowe, 16 bitowe, 32 bitowe... (pewnie jakieś 64 czy 128 bitowe by się znalazły, choć nie popularne).
RISC, CISC...
Ogólnie definicja mikrokontrolera określa, że jest to układ elektroniczny, który zawiera: procesor, pamięć i/lub zestaw rejestrów, źródło taktowania (czasem dodaje się do tego jeszcze pamięć na przechowanie kodu). Wymienić wszystkie rodziny uC jest niesposób.