Witam, odziedziczyłem ten zasilacz i mam pytanie.
W instrukcji jest napisane, że on ma softstart czyli liniowe narastanie o wartości zadanej przy starcie.
U mnie jest tak cały czas, nie tylko przy starcie. Np. przy włączonym zasilaczu zmieniam napięcie z 5V na 10V to nie zmienia się skokowo tylko liniowo.
Tak powinno być, czy raczej mam coś uszkodzone?
softstart przy włączeniu jest ok. Bo tak ma być. ale przy regulacji napięcia też jest liniowe narastanie/opadanie i trwa jakiś czas. Z i instrukcji wynika, że liniowa narasta przy starcie. O liniowym narastaniu przy zmianie napięcia zadanego przy włączonym zasilaczu nic nie jest napisane i mnie to ciekawi czy w takim przypadku powinno się napięcie zmieniać jakiś czas liniowo czy od razu skokowo.
instrukcja
listingi i hex jest tutaj:
http://waldo.republika.pl/
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSoftstart AVT-5083 Zasilacz laboratoryjny sterowany cyfrowo
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
- Darlington
- -
Dość logiczne było by, jeśli ktoś już wprowadza (i godzi się) na łagodne narastanie (ogólniej: zmiany) napięcia przy starcie, również identyczne zachowanie przy zmianach parametrów w trakcie pracy. Co bowiem rozumiesz za start? Ustawienie początkowo 1V, a po minucie zmiana na 15V, gdzie Twoim zdaniem powinien zadziałać softstart?
Zaznaczam, że wypowiadam się ogólnie co do koncepcji softstartu, nie zaś konkretnej konstrukcji.
Zaznaczam, że wypowiadam się ogólnie co do koncepcji softstartu, nie zaś konkretnej konstrukcji.
- Darlington
- -