Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Łaczność dalekigo zasięgu przewodowa i światłowodowa

elektronikopo
-
-
Łaczność dalekigo zasięgu przewodowa i światłowodowa

Postautor: elektronikopo » 6 lis 2009, o 19:04

Mam do zrobienia prezetancje w power poincie na seminarium temat " Łaczność przewodowa i światłowodowa dalekiego zasięgu " nie umiem nic znaleźć na ten temat prosze o pomoc Prosze napisać chociaż jakie mam rzeczy zawrzeć w tej prezetacji żebym wiedział czego szukać Przedstawie tutaj co udało mi się znaleźć :

http://cygnus.tele.pw.edu...uk/TRP/trp1.pdf
http://www.zsk.p.lodz.pl/~zielin/WYKLAD3.htm

Prosze o pomoc nie umiem zrobić tego referatu

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 10 lis 2009, o 20:06

Mam zrobić referat na temat "Łączność przewodowa i światłowodowa dalekeigo zasięgu

Po dogłebnym przeszukaniu internetu znalazłem strony :

http://wazniak.mimuw.edu....S_Modu%C5%82_13
http://www.ptiwtel.neostr...i_jubileusz.pdf

łączność przewodowa : linie transmisyjne , kable symetryczne , kable współosiowe
łączność światłowodowa : systemy optyczne wdm , systemy optyczne sdh , satelitami typu Leo i Geo

Co wy proponujecie zamieścić jeszcze w mojej prezetacji ??

Dużo tego nie będzie bo będe miał to podzielone na dwie cześci każda po 15 minut.

A wieć zamieszczam tutaj rzeczy które chcem zamieścić w przetacji :

I cześć - łączność światłowodowa dalekiego zasięgu :

-struktura telekomunikacyjnej sieci satelitarnej z międzysatelitarnymi łączami optycznymi
-komunikacja optyczna na duże odleglości
- przykłady rozwiązań
-łącza optyczne dalekiego zasięgu między innymi satelitami typu LEO (1500km) , między satelitami LEO i GEO ( 40.000 km)
- podsumowanie

II część - łączność dalekigo zasięgu :

- komunikacja przewodowa na duże odległości
- kable współosiowe
-kable symetryczne
- przykłady rozwiązań
-podsumowanie

Tylko nie wiem czyt to jest łączność dalekeigo zasięgu Jak ktoś się zna niech powie czy to jest łączność dalekeigo zasięgu?? Jesli posiada ktoś jakieś materiały na ten temat to niech wrzuci będe bardzo wdzięczny I ogólnie prosze zaproponować co według was powinno się znaleźć w tej przetacji chodzi o łaczność na dzień dzisiejszy a nie co kiedyś było Pozdrawiam

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 12 lis 2009, o 11:24

Obrazek

Może ktoś mi napisać zasade działania szczegółową powyższego schematu

I druga część

Laser wysyła światło światłowodem do modulatora który moduluje sygnał optyczny. Poźniej zmodulowany sygnał optyczny doprowadzany jest za pomocą kabla światłowodowego przez sprzęgacza do wzmacniacza optycznego , który wcześniej dekoduje wczesniejszy sygnał na impulsy cyfrowe w dekoderze. Poźniej sygnał którego tłumienność wynosi 15dB w postaci impulsów jest wzmacniany we wzmacnaiczu EDFA. Po wyjściu ze wzmacniacza sygnał optyczny idzie światłowodem do dekodera który dekoduje sygnał optyczny w postaci impulsów na sygnał elektryczny. Sygnał ten jest filtrowany w filtrze wykonawczym. Separator linii kontroluje linie sterownice dekoder , który dekoduje sygnał elektryczny. Nalezy podkreslić , że laser jest zasilany i sterowany specjalnym układem. Do modulator przyłaczona jest linia opóżniająca , która opoźnia sygnał w modulatorze. A wszytsko to jest podłaczone do kodera , który koduje sygnał optyczny , który jest podłączony do multipleksera.

Prosze poprawić

Nie rozpędzaj się znów tak z tymi swoimi postami, bo jak widzisz brak chętnych by się do Ciebie przyłączyć.
Pajączek
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, o 13:29 przez elektronikopo, łącznie zmieniany 1 raz.

elektronikopo
-
-

Łączność przeowdowa dalekiego zasięgu

Postautor: elektronikopo » 6 gru 2009, o 17:02

Prosze podać jakieś ksiażki gdzie znajde informacje na temat łaczności przewodowej dalekiego zasiegu , bo znalazłem Vademecum teleinformatyka ale tam nie ma za bardzo o łączności przewodowej dalekosieżnej , a w internecie nie ma za bardzo nic na ten temat. Z czego wiadomo zastaosowane są wzmaciancze ale co jaką odleglość to ja nie mam pojęcia i jak te wzmacnaicze są zasilane sporo np kabel łaczy Europe i Ameryke przez ocen , bo w przypadku światłowód to było tak , że były regeneratory które była tak jakby same w sobie zasialne jesli doprowadzalo się do nich sygnał.

Szukam materiałów na ten temat i znalezć nie umiem Z góry dziękuje za Pomoc :)

Awatar użytkownika
ECC88
-
-

Re: Łączność przeowdowa dalekiego zasięgu

Postautor: ECC88 » 7 gru 2009, o 08:51

regeneratory które była tak jakby same w sobie zasialne jesli doprowadzalo się do nich sygnał.
Widzę że wiesz że dzwoni tylko nie wiesz gdzie ten kościół. Popatrz tutaj.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilanie_Phantom

pokornom
-
-

Postautor: pokornom » 9 gru 2009, o 10:31

W każdym przypadku stosuje się zasilanie zdalne z brzegu. Kable podmorskie zasilane raczej były z obu stron i z europy i ze stanów. Teraz raczej kabli miedzianych do łączności takiej się nie stosuje. Przynajmniej nic o tym nie wiem a zajmuję się tym zawodowo. Stosuje się światłowody i tak samo regeneratory są zasilane zdalnie czyli z brzegu. W kablu podmorskim są po prostu przewody elektryczne i światłowody. A zasila się z obu stron po to , że jak jedna strona by zawiodła to będzie zasilanie z drugiej strony. W dużej części regeneratory mają też akumulatory awaryjne.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”