Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Piecyk gitarowy mega amp t60 - uszkodzenie końcówki mocy.

mavrick
-
-
Piecyk gitarowy mega amp t60 - uszkodzenie końcówki mocy.

Postautor: mavrick » 19 wrz 2009, o 00:25

witam ostatnimi czasy popsul mi sie piecyk gitarowy mega amp t60. znalazlem przyczyne ale nie umiem jej nazwac, wiec zrobilem zdjecia:
http://img21.imageshack.us/i/dsc00001nc.jpg/
i konkretnie co sie kopcilo :
http://img6.imageshack.us/i/dsc00003wo.jpg/
czesc jest podpieta do calej plytki, wiec moglem ja bezproblemowo rozlaczyc

jestem zupelnie zielony w tej sprawie, gdzie mam sie z tym udac? a jak nie to jak naprawic i co bd potrzebowal no i czy jest to drogie??
Blagam pomocy, jestem zalamanyy
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 09:04 przez mavrick, łącznie zmieniany 1 raz.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 19 wrz 2009, o 08:10

Witam! To jest scalona końcówka mocy, kosztuje to grosze, na niej powinno pisać co to jest, chyba że litery się spiekły, idź z tym do sklepu elektronicznego, pokaż, dadzą Ci nową, podmienisz i powinno działać.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: pomocy!!!

Postautor: end » 19 wrz 2009, o 08:12

witam ostatnimi czasy popsul mi sie piecyk gitarowy mega amp t60. znalazlem przyczyne ale nie umiem jej nazwac, wiec zrobilem zdjecia:
http://img21.imageshack.us/i/dsc00001nc.jpg/
i konkretnie co sie kopcilo :
http://img6.imageshack.us/i/dsc00003wo.jpg/
czesc jest podpieta do calej plytki, wiec moglem ja bezproblemowo rozlaczyc

jestem zupelnie zielony w tej sprawie, gdzie mam sie z tym udac? a jak nie to jak naprawic i co bd potrzebowal no i czy jest to drogie??
Blagam pomocy, jestem zalamanyy
Witam. Mi to wygląda na układ monolityczny serii TDAXXXX - zależnie od mocy będą różne oznaczenia. Odczytać oznaczenie i podaj, to na tej podstawie będziemy mogli spróbować naprawić.
Muszę Cię pocieszyć, bo układy tej serii są dosyć tanie a niektóre to wydatek kilku zł.

Tyle, że układ musiał się przez coś spalić... choć miałem przypadki, że niektóre kostki przy wyższym napięciu zasilania same z siebie "strzelały".

Przed wymianą najlepiej pomierzyć napięcia zasilające i porównać z tymi w nocie katalogowej. Wlutować nową kość i podłączyć sztuczne obciążenie a jak nie masz możliwości to jakiś stary głośniczek - na próbę.
Sprawdź też obecny głośnik... jeśli na wyjścia wzmacniacza wydostało się napięcie stałe to mogło spalić też głośnik - czego nie życzę.

Posprawdzaj to i daj znać.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 19 wrz 2009, o 17:29

Dodatkową zaletą, jest że końcówka jest jako osobny moduł, tak na prawdę to możesz podstawić pod to jaką kol wiek końcówkę, nawet o wiele mocniejszą, jeżeli zasilacz ma zapas, to możesz wydusić w tedy większą moc, a na upartego, to nawet podstawić dodatkowy zasilacz z porządną końcówką, tylko pozostaje kwestia mocy głośnika, żeby nie spalić.

mavrick
-
-

Postautor: mavrick » 19 wrz 2009, o 23:46

poszedlem do sklepu elektronicznego i ten dziadek mi pweidzial ze tkaiego czegos moga byc setki tysiecy modeli a on czegos takiego nie ma...
jakis konkretny sklep mi proponujecie czy jak?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 wrz 2009, o 06:26

Odczytaj oznaczenie tego układu scalonego co się spalił (końcówki mocy) powinien być na nim nadruk coś typu: TDA i dalej cztery cyferki - najważniejsze.

Albo zrób zdjęcie układu od przodu tak, żeby było można odczytać napisy.
To jest pierwsza rzecz którą musisz zrobić a później już z górki.

Tutaj masz przykładowo TDA7294 - monolityczna końcówka mocy 70W RMS

Obrazek

mavrick
-
-

Postautor: mavrick » 21 wrz 2009, o 19:03

jaki niefart, cyferki sa zmazane moge odczytac tylko 2 ostatnie liczby 9 i 3

Dodano po chwili:

nie wiem jak jeszcze wam moge podpowiedziec...
piec ma 60W na innych forach wykluczyli ze to TDA tylko LM bo TDA nie moze pracowac przy tkaiej malej ilosci elementow
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2009, o 20:00 przez mavrick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 wrz 2009, o 22:52

Może i nie jest to TDA, ale warto przestudiować kilka not aplikacyjnych układów tej mocy.
Napisz na której nóżce masz wyjście głośnikowe, do których dochodzi zasilanie - to nie jest skomplikowane więc dasz sobie z tym radę.
Mi też coś za mało elementów jak na typową aplikację TDA... A jak wygląda dalsza część płytki?
Szkoda, że nie mieszkasz bliżej to można by coś więcej pomyśleć.

Edit:

Porównaj z TDA9293 - tutaj jest nota aplikacyjna:

http://www.selectronic.fr/includes_sele ... DA7293.pdf

Masz w ogóle miernik? Jak nie, to kup na bazarze za 10zł do tego powinien Ci wystarczyć.

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”