Witam.
Chciałbym zeby ktoś podsuął mi pomysł jak usunać mój problem. A więc mam ATMEGA128-16AU SMD i z fabrycznymi ustawieniami dziala sobie pieknie na wew RC 1 MHz. Na tych ustawieniach procek dziala pieknie, problem pojawia sie natomiast gdy ustawie inną czestotliwość i tak więc:
- wew 2MHz jest ok
- wew 4MHz czasami zaskoczy i dziala a czasami nie chce ruszyc
- wew 8MHz nie chce ruszyc na tej czestotliwosci
- zewnetrzny kwarc 16MHz kondki 22pF czasami zaskoczy ale zadko. Na kwarcu tym wystepuje ladna sinusoidka, ale nawet jak juz zaskoczy i dziala to dziala jakby z przez preskaler a bajt XDIV mam ustawiony na zerowy podzial czestotliwosci zekarowej, i co ciekawe jak juz nawet zaskoczy to dziala sobie jak chce z roznymi czestotliowosciami.
Dodam jeszcze ze psa mam wylaczonego a do zdjagnozowania predkosci dzialabie generuje kwadret wygerowany na jednym z wyjsci i obserwuje go na oscyloskopie.
Prosze o jakies wskazowki.
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięM128 dziwne dzialanie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy