Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Konfiguracja TP-Link TD-W8910G.

poczatkujacyavr
-
-
Konfiguracja TP-Link TD-W8910G.

Postautor: poczatkujacyavr » 28 kwie 2009, o 06:52

Dzień dobry,

kupiłem niedawno Router ADSL2+ - TP-Link TD-W8910G. Wykorzystuję go do Netii.
Udało mi się go uruchomić i jak na razie działa. Jego defaultowy adres to 192.168.1.1. Przy konfiguracji nie zmieniałem tej puli, więc po podłączeniu komputera, dostaję adres właśnie z tego przedziału. Oprócz tego, zakupiłem sterowniczek ethernetowy w rodzimej firmie ET-NM7010A i chciałem go podłączyć. Nadałem mu adres IP i wszystko działa, ale wewnętrznie. Wcześniej gdy używałem modemu ADSL, po połączeniu z Netią dostawałem adres publiczny. np.89.83.113... Widziałem inne komputery w sieci i mogłem się z nimi połączyć. Czy ktoś może wie, jak skonfigurować taki router, aby podłączony do niego sterownik ethernetowy czy dowolny inny komputer był widoczny "z zewnątrz"? W sterowniku mam możliwość ustawienia portu i adresu IP.

Dziękuję

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 28 kwie 2009, o 10:49

Zaraz, bo narkęciłeś.
Chodzi Ci o to, że z Twojego serownika nie możesz się połączyć z siecią Internet? Czy też chciałbyś się móc połączyć z internetu do hosta wewnątrz (za routerem)?

Jeśli to pierwsze, to sprawdź ustawienia w sterowniku, zwłaszcza bramkę.

Jeśli drugie, to poczytaj o forwardingu portów, podejrzewam że masz jakąś instrukcję do tego routera, powinno to być tam opisane, jak nie to przejrzyj opcje pod tym kontem.

poczatkujacyavr
-
-

Postautor: poczatkujacyavr » 28 kwie 2009, o 11:57

To jest tak:

gdy mam podłączony PC bezpośrednio przez modem ADSL, do komputer dostaje adres z Netii. Ktoś w innym miejscu "puszczając" pinga bez problemu widzi mój komputer. Uruchomiłem sobie kiedyś włsnoręcznie pisany serwerek i bez przeszkód można się z nim było połączyć. Teraz adres z netii zabiera router tworząc własną podsieć. Gdyby jakiś inny "netiowiec" czy "neostradowiec" puścił pinga, to widzi już router a nie widzi podłączonego komputera pracującego w tym momencie w podsieci. A ja właśnie chciałbym się połączyć właśnie z tym komputerem lub sterownikiem.

Muszę poszperać o tym forwardingu portów.
Dziękuję za podpowiedź.

Pzdr

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”