Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

tablice w bascom

Karol1010
-
-
tablice w bascom

Postautor: Karol1010 » 28 lut 2009, o 16:35

Witam wszystkich. Jestem na etapie pisania programu do maszyny która ostrzy piły widiowe. Posiada 3 silniki krokowe wrzeciono itd.. Program mam już właściwie napisany za wyjątkiem jednego zapamiętywania danych. Mamy 4 zmienne A, B, C, D które są parametrami ostrzenia dla danej piły. W jaki najprostszy sposób zrobić zapamiętywanie tych zmiennych dla danych pil. Słyszałem ze za pomocą TABLIC można to zrobić tylko ze nie mam pojęcia jak do tego się zabrać. W helpie i na forach niema za wiele.

Zapis max 10 rodzajów pil...czyli zadeklarowac 10 tablic cztero elementowych...
ale jak juz mam dane w zmiennych to jak je wprowadzic do danej tablicy??

Jest to duuzy problem i bardzo prosze o pomoc na pewno ktos z was stosował w swoich projektach cos takiego.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 28 lut 2009, o 17:11

W helpie i na forach niema za wiele.
Nieprawda... to pochodzi z helpa (online):

Kod: Zaznacz cały

'create an array named a, with 10 elements (1 to 10) Dim A(10) As Byte 'create an integer Dim C As Integer 'now fill the array For C = 1 To 10 'assign array element A(c)= C ' print it Print A(c) Next 'you can add an offset to the index too C = 0 A(c + 1)= 100 Print A(c + 1) End
Nie pamiętam (i nie mam Bascoma zainstalowanego) czy w Bascomie można było tworzyć tablice wielowymiarowe, to było by najlepsze dla Ciebie.
Cos jak

Dim Nastawa(4)(10) As Byte; Nastawa(1)(1) = A; Nastawa(2)(1) = B; ... ' dla drugiej pily Nastawa(1)(2) = A; ...
I w całym programie pozbyć się Twoich A, zamiast tego używać odwołań po elementów tablicy.

Jeśli się nie da tworzyć dwuwymiarowej to pozostaje Ci offset (modyfikacja pierwszego przykładu)

Dim Nastawa(40) As Byte, offset As Byte, C As Byte offset = 0 ' dla pierwszej pily, dla drugiej = 4, dla trzeciej = 8 itd... For C = 1 To 4 Print A(c + offset) ' wypisze nastawy pierwszej pily Next End

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”