Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT750 Dioda LED RGB - Sterowanie potencjometrami.

Awatar użytkownika
uniseb
-
-
Kontaktowanie:
AVT750 Dioda LED RGB - Sterowanie potencjometrami.

Postautor: uniseb » 11 sty 2009, o 01:22

Witam!

Musze przeprowadzić symulacje jakiegoś prostego układu analogowego w LTspice (swcad).
Wybrałem sobie kit AVT750. Wykonałem schemat ideowy (poniżej załączam RGBled_uniseb.zip), dobrałem elementy, pomierzyłem prąd płynący przez diody LED, oraz przez układ Darlingtona oraz napięcie na jego elektrodach i nie wiem co dalej. Nie mam pomysłu jakich pomiarów dokonać, co umieścić w sprawozdaniu? Proszę pomóżcie i podpowiedzcie jakie symulacje mogę dokonać, co pomierzyć, może coś ze współczynnikiem wypełnienia "w" potencjometrów i co powinienem umieścić w sprawozdaniu?

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

PS. Myślałem żeby może wykonać taką symulacje ze współczynnikiem wypełnienia "w", że najpierw powoli rozjaśniam diode R do pełnej jasności, sekunda przerwy, potem powoli rozjaśniam leda G, przerwa i na koniec rozjaśniam B, przez co uzyskuje różne przebiegi w zależności od ilości zapalonych diod i współczynnika "w". Niestety nie wiem jak to zrealizować w LTspice, gdyż dopiero zaczynam zabawę ze wszelkimi spice'ami.

Proszę o pomoc!
Załączniki
RGBled_uniseb.zip
RGBled_uniseb.zip zawiera plik .asc (ltspice) schematu ideowego oraz potrzebne biblioteki potencjometru.
(1.82KiB)Pobrany 157 razy

Awatar użytkownika
uniseb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: uniseb » 22 sty 2009, o 00:52

Naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu ?

Wróć do „Kity AVT”