Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Amplituner Sony STR-DE 585 problem z IRDĄ

Furman40
-
-
Amplituner Sony STR-DE 585 problem z IRDĄ

Postautor: Furman40 » 10 lis 2008, o 23:30

Witam.

Od pewnego czasu mam problem z irdą w amplitunerze :609: . Raz odbiera sygnał z pilota RM-U 306, innym razem nie. Dzieje się tak w dowolnym odstępie czasu, bywa co kilka sekund, innym razem co kilkanaście sekund i dłuższym odstępie czasu przy ciągle włączonym amplitunerze. Wyłączenie i ponowne włączenie amplitunera nie poprawia sytuacji. Pilot na pewno jest sprawny, obsługuje inne urządzenia firmy Sony. W czym tkwi problem :632: ?

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :607:

Awatar użytkownika
Paweł.W.
-
-

Postautor: Paweł.W. » 11 lis 2008, o 21:57

hmm... ja bym spróbował od przeczyszczenia odbiornika IR... pewnie to zrobiłeś więc może to zimne luty... trudno jednoznacznie powiedzieć
Zwykle to wina zabrudzeń, raz sygnał dochodzi jak trzeba, a pod innym kontem jest gorzej

Furman40
-
-

Postautor: Furman40 » 12 lis 2008, o 19:21

Dziękuję, Paweł, za zainteresowanie tematem.

Paweł, nie zależy to od kąta ustawienia pilota wzglętem amplitunera. Odbiornik IR przeczyściłem ale to nie pomogło. Zimnych lutów nie sprawdzałem. Co do zkłóceń to raczej nie mogą mieć wpływu, odległość między pilotem a amplitunerem to 4 metry, chyba że myślisz o innych odbiornikach IR.

Uzupełniając opis problemu: jeżeli już amplituner zacznie poprawnie reagować na pilota to dzieje się tak przez krótki czas, rzędu kilku sekund, ale również przez kilka godzin, tzn. jeżeli użyję pilota i amplituner zareaguje poprawnie, i po czasie np. 30, 60, 90 minut znowu użyję pilota, to amplituner również potrafi zareagować poprawnie ale nie zawsze, znacznie częściej nie reaguje poprawnie.

Furman40
-
-

Postautor: Furman40 » 26 lis 2008, o 20:41

Witam.

Problemem nie były zimne luty tylko źle przeczyszczony odbiornik Irda. Jest do niego trudny dostęp a że nie chciało mi się całego panelu demontować więc wyczyściłem Irdę na piechotę chcąc dostać się do niej poprzez wolne miejsca pomiędzy płytą a obudową panela.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”