Witam wszystkich userów forum
Jestes lalikiem w dziedzinie elektroniki. Chodze do 1 klasy technicznej na profil elektronika. W szkole jak to w szkole wszystko idzie jak krew z nosa. Chcialbym nauczyc sie tworzyc jakies proste konstrukcje, i ogolnie bawic sie w elektrycznosci. Mam troche odstawionej gotówki na różne części czy też niezbędne dla elektronika narzędzia. Sumka niewielka- 100zł ale zawsze coś. Mam prośbę dla doświadczonych userów. Prosiłbym o jakieś korepetycje-internetowe chciałbym nauczyc sie czytac schematy i stworzyc cos do swoich czterech ścian.
Czekam na porady.
Pozdrawiam administrację i userów.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodstawy elektroniki- zasady oraz proste konstrukcje
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Hey, najlepiej udaj sie do najbliższego sklepu elektronicznego i poproś o zestawy do samodzielnego motażu takie jak np.te LINK
Moja rada, może trochę zbyt tradycyjna w dobie komputerów, ale każdą Twoją myśl (pomysł) powinieneś zostawić na kartce papieru w postaci rysunków. Im więcej będzie zabazgranych, pokreślonych kartek, tym więcej będzie sukcesów. W "elektronice" nie można tylko myśleć o niej, bo to nie da efektów. Trzeba zapisywać w postaci schematów, rysunków każdy swój pomysł, i korygować błędne rozwiązania.
Z moich doświadzeń, przy opracowaniu różnych urządzonek, powstaje zawsze około 10÷15 kompletnie zabazgranych kartek, z tego dopiero wyłania się gotowy projekt. Nigdy tych kartek nie wyrzucam, tylko są segregowane tematycznie, i jest to kopalnia wiedzy na przyszłość.
Z moich doświadzeń, przy opracowaniu różnych urządzonek, powstaje zawsze około 10÷15 kompletnie zabazgranych kartek, z tego dopiero wyłania się gotowy projekt. Nigdy tych kartek nie wyrzucam, tylko są segregowane tematycznie, i jest to kopalnia wiedzy na przyszłość.
- Darlington
- -