Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem płytka testowa BASCOM 8051 i programator

d00g1
-
-
problem płytka testowa BASCOM 8051 i programator

Postautor: d00g1 » 13 maja 2008, o 15:33

Witam, mam problemy dwa:

1) proszę o podpowiedź jakie ustawienia nadać portowi LPT w BIOSie? (EPP, ECP, NORMAL...) aby skomunikować się i zaporgramować procesor 89c2051 programatorem z TEGO zestawu AVT 2502. (Moja konfiguracja pc: AMD 64 3200+, 1gb ram, płyta gł. MSI, ati x1600pro)

2) mam płytkę testową do kursu BASCOM COLLEGE tylko poddana ona została lekkim modyfikacjom... i nie chce ruszyć. To znaczy mam pożyczoną "orginalną" płytkę (zestaw AVT 2500 ) i za pomocą emulatora sprzętowego (z programatorem są problemy j.w.) i programiki smigają, na mojej nie chcą działać.

Bardzo proszę o sugestie co może być przyczyną takiego zachowania, a poniżej zamiesciłem kilka fotek, kolejno:
-schemat mojej płytki, -płytka "od tyłu", -od przodu, -zbliżenie pod LCD
ObrazekObrazekObrazekObrazek

marek1
-
-

Postautor: marek1 » 13 maja 2008, o 18:19

Jeżeli używasz Windows XP (czego nie napisałęś) to trzeba prawdopodobnie doinstalować sterowniki umożliwiające bezpośrednie programowanie portu LPT.
2) mam płytkę testową do kursu BASCOM COLLEGE tylko poddana ona została lekkim modyfikacjom... i nie chce ruszyć.
Ciekawe kto zgadnął jakie to modyfikacje.

Marek

d00g1
-
-

Postautor: d00g1 » 13 maja 2008, o 19:44

tak w rzeczy samej mam XP-ka z doinstalowanym DriverLINX Port I/O Driver for Win95 and WinNT (www.driverlinx.com/DownLoad/DlPortIO.htm) potrzebowałem by uruchomic kiedys LCD podpinanego na LPT. ponizej schemat "moich" polaczen w lepszej jakosci.

Obrazek

marek1
-
-

Postautor: marek1 » 14 maja 2008, o 17:57

A może tak schemat z naniesionymi poprawkami - będzie się dużo łatwiej analizowało, niż po modyfikacjach ścieżek na płytce.

Marek

d00g1
-
-

Postautor: d00g1 » 26 maja 2008, o 11:49

A więc problem rozwiązałem, po pierwsze do procesora na stanowisku nie doprowadziłem przez niedopatrzenie napięcia do µP...

A co do programatora, to też działa ale na procesorach, które mają w oznaczeniu na końcu PI a nie PU np.: AT89C2051-24PI ale na końcu PU nie działa. Zgodnie ze specyfikacją do której aż z ciekawości zajżałem na stronie producenta nie ma anie słowem powiedziana o jakieś znaczącej różnicy między tymi oznaczeniami ale dobrze ze mam kilka tych "działających" . Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”