Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

urzadenie do zmiany pradu stalego na zmieny

soltys140487
-
-
urzadenie do zmiany pradu stalego na zmieny

Postautor: soltys140487 » 21 kwie 2008, o 17:16

jezeli temat juz gdzies wczesniej byl to zgory przepraszam siedze w stanach i niukrywam ze mi sie troszke spieszy bo mego wuja zalewa zeke porobil pompy w studzienkach ale gdy sie poziom podnosi zbyt wysoko odcinaja prad chcialby podlaczyc 10 akumulatorow i zamienic to na prad zmienny zeby pompy chodzily podczas braku pradu. zakupil juz jakies konwertery czy jak to sie nazywa (bodajze marki marines) ale zbyt szybko sie spalaja prosilbym o wmiare szybka odpowiedz jakie to urzadzenie i czy mozna samemu cos takiego zrobic na duze napiecia

Awatar użytkownika
piotr_go
-
-

Postautor: piotr_go » 21 kwie 2008, o 18:59

A generator spalinowy?
Albo lepiej, od razu pompa spalinowa.

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 21 kwie 2008, o 20:30

Podejrzewam, że moc tych pomp przy odpowiedniej wydajności nie pozwoli na długie użytkowanie akumulatora. Faktycznie lepiej zastanowić sie nad alternatywnym sposobem zasilania pompy takim jak zaproponował mój poprzednik.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 21 kwie 2008, o 22:16

I ja popieram przedmowcow... za pieniadze podobne do, jak to ujales konwertera, dostaniesz generator z silnikiem spalinowym niezlej mocy. Pelen zbiornik zwykle starcza na kilka h (spalanie zaleznie od mocy 2-5 l/h). Ciagla praca w godzinach to nic nadzwyczajnego.

A jak juz koniecznie chcesz wlasne rozwiazanie, to taki "konwerter" nazywa sie falownikiem i takiego hasla nalezaloby szukac, jednak praca z akumulatora na dluzsza mete... oj nie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”