Witam na wstępie zaznaczę iż jestem początkującym elektronikiem. Ostatnio nabyłem czujniki MPX100 oraz MPX200 z chęcią budowy miernika poziomu cieczy AVT-2856 z EdW2/2008. Jednakże w powyższym układzie zastosowany czujnik różni się od zakupionych przeze mnie ponieważ MPX5010 (jak u układzie AVT-2856) na wyjściu posiada sygnał proporcjonalny do różnicy ciśnień (o zakresie 0,2-4,7V) Pomiar jest więc stosunkowo prosty. Mam więc pytanie czy ktoś ma pomysł jak zbudować miernik na MPX200? Chciałbym aby miernik ten wskazywał poziom cieczy np. na linijce diodowej (do kilkunastu diod) nie musi to być wyświetlacz na który trzeba zwrócić większą uwagę. Poza tym chciałbym aby układ
1) przy pustym zbiorniku, mógł wysterować przekaźnik, który następnie załączy elektrozawór i napełni zbiornik,
2) przy pełnym zbiorniku odłączy przekaźnik powodując odcięcie dopływu wody.
Proszę o pomoc starszych i bardziej doświadczonych kolegów może ktoś podrzuci jakieś schematy?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomiar poziomu cieczy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy