Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSkładanie komputera
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jak w opisie. Mam do wydania około 600 złotych na komputer. I nie wiem czy nie lepiej kupic uzywany (allegro, komis) i pozniej najwyzej go usprawnic, czy moze kupowac wszystko od nowa (plyta, procek, ram) bo z mojego starego jedynie co sie nadaje do uzytku to obudowa )
Hehe nie no nie chodzilo mi o zakup nowego tylko o uzywanego z komisu i np dokupienie ramu badz karty graficznej.
Moj staroc to raczej nic pozytecznego. Wiadomo ze myszka i klawiatura to sprawne (bo jakbym pisal tego posta ) dysk twardy 10 gb tez poki co bym mogl przelozyc, ale nic wiecej. Dysk cd mi padl (poszedl laser i spieprzyl sie mechanizm do wysuwania i wsuwania) karta graficzna i dzwiekowa sa zintegrowane na plycie glownej (jakas stara plyta, zero mozliwosci o/c, nie ma zlacz pci (chcialem tylko dokupic karte graf bo na tych 16 mb nawet gta3 nie chodzi ale nie moge niestety jej dolozyc do tej plyty ) procek 667 mhz i dwa sloty sdram.
Moj staroc to raczej nic pozytecznego. Wiadomo ze myszka i klawiatura to sprawne (bo jakbym pisal tego posta ) dysk twardy 10 gb tez poki co bym mogl przelozyc, ale nic wiecej. Dysk cd mi padl (poszedl laser i spieprzyl sie mechanizm do wysuwania i wsuwania) karta graficzna i dzwiekowa sa zintegrowane na plycie glownej (jakas stara plyta, zero mozliwosci o/c, nie ma zlacz pci (chcialem tylko dokupic karte graf bo na tych 16 mb nawet gta3 nie chodzi ale nie moge niestety jej dolozyc do tej plyty ) procek 667 mhz i dwa sloty sdram.
Ja ostatnio chwale sobie firmowe uzywki. Np. siemens scenic. Za 600 zl, powinienes dostac cos kolo 2GHz cielak + 512MB + 40GB, grafika zintegorwana, sieciowka i dzwiek tez, no i DVD czytnik. Calosc ciche i sprawne.
Mozna tez probowac cos zlozyc, ale wowczas to bym sie zastanowil ile wyszedl by jakis Athlon 64 (raczej 940, czy jak teraz to zlacze sie nazwya M2?), na poczatek 1 modul 512 do dolozenia pozniej, dysk koniecznie min 40GB ale nie ma co przesadzac, 120-200 wystarczy - jesli sie da to raczej SATA, smazarke DVD przeniesc na pozniej. grafike... poki co jakas tania, pozniej wymienic.
Az zerkne pozniej w actionie ile cos takiego teraz kosztuje... byc moze po swietach (ceny spadna) i beda jakies zakupy ale pewnie za wiecej niz 600zl.
Mozna tez probowac cos zlozyc, ale wowczas to bym sie zastanowil ile wyszedl by jakis Athlon 64 (raczej 940, czy jak teraz to zlacze sie nazwya M2?), na poczatek 1 modul 512 do dolozenia pozniej, dysk koniecznie min 40GB ale nie ma co przesadzac, 120-200 wystarczy - jesli sie da to raczej SATA, smazarke DVD przeniesc na pozniej. grafike... poki co jakas tania, pozniej wymienic.
Az zerkne pozniej w actionie ile cos takiego teraz kosztuje... byc moze po swietach (ceny spadna) i beda jakies zakupy ale pewnie za wiecej niz 600zl.
TAk tez myslalem zeby cos podobnego kupic. Na allegro duzo takich sprzetow siedzi. Tylko nie wiem czy kupowac teraz czy wlasnie po swietach jak ceny zejda no i wlasnie nie za bardzo sie znam na tym czy z komputerami i ogolnie elektronika to jest jak z ciuchami i innymi pierdolami ze na swieta wszystko cholernie drozeje a pozniej w styczniu lutym mozna dopasc cos taniej.
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Sianiasty nigdy nie bylem wiec co najwyzej kupie jakas karte graficzna (tylko nie przeczytalem specyfikacji plyty glownej i nie wiem czy sa zlacza pci czy agp ) do 256 mb zeby czasem pograc sobie w jakies gry (nie mowie tu o jakis ultra nowosciach. bo juz sie przyzwyczailem ze gry od roku 2002 wzwyż mi nie chodza no i pozniej moze bym ram dokupil.
No to wlasnie wyplynie jeden z tych problemow.. bo ta plyta ma tylko 2 PCI ;p o ile widze to po AGP zostaly tylko punkty lutownicze w chasis.
Ale pocieszenie tez jest... w koncu ta plyta jest na x1100, wiec z grafika tez nie tak tragicznie
(porownuja nawet do radka 9550, a na takim spokojnie gralem w gothica3 - choc inne glosy mowia ze jednak slabsza) .
Ogolnie plyta nienajgorsza na tani terminal, ale 1 kanal PATA (tylko to SATA troche ratuje), 2 sloty PCI, 2 sloty DDR2 (w tym brak dual zdajsie), brak AGP/PCIE... jak na rozbudowana workstation/gamecenter/mediacenter to slabo.
Ale pocieszenie tez jest... w koncu ta plyta jest na x1100, wiec z grafika tez nie tak tragicznie
(porownuja nawet do radka 9550, a na takim spokojnie gralem w gothica3 - choc inne glosy mowia ze jednak slabsza) .
Ogolnie plyta nienajgorsza na tani terminal, ale 1 kanal PATA (tylko to SATA troche ratuje), 2 sloty PCI, 2 sloty DDR2 (w tym brak dual zdajsie), brak AGP/PCIE... jak na rozbudowana workstation/gamecenter/mediacenter to slabo.
http://allegro.pl/item309325610_moc_dua ... _400w.html
polecam ten procek, to tzw dwujajowy kastrat, bardzo wydajny, dobry do podkręcania
masz od razu 1GB ramu na 667MHz
mówiłeś, że dysk na razie masz
polecam ten procek, to tzw dwujajowy kastrat, bardzo wydajny, dobry do podkręcania
masz od razu 1GB ramu na 667MHz
mówiłeś, że dysk na razie masz
- Darlington
- -
Re: Składanie komputera
Zależy do czego ma być ten komputer. Jeżeli do przeglądania stron internetowych, napisania czegoś w Wordzie itp to wystarczy tani składak, jeżeli zaś do gier i multimediów, programów CAD to najlepiej kupić nowy.Jak w opisie. Mam do wydania około 600 złotych na komputer. I nie wiem czy nie lepiej kupic uzywany (allegro, komis) i pozniej najwyzej go usprawnic, czy moze kupowac wszystko od nowa (plyta, procek, ram) bo z mojego starego jedynie co sie nadaje do uzytku to obudowa )