Witam,
czy ustalając wewnętrzne napięcie odniesienia będe w stanie zmierzyć naiecie z zakresu 0-5V bez dodatkowego dzielnika rezystorowego ??
Z podanego w karcie katalogowej wzoru wnioskuję że podanie napięcia o wartości 5V przy referencyjnym 2,54V wartość ADC to 2015 , tymczasem ponoć maksymalna wartość to 1024.
Jak jest faktycznie??
I drugie pytanko : czy to poprawny wzór na wyznaczenie napięcia z odczytanej wartości ADC:
U= (ADC*1024)/Uref
tak czy powinno to wygladać inaczej?? Z góry dzięki za pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGETADC I wewnętrzne napięcie odniesienia
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Panie kolego ale mieszasz
Oczywiście, że włączając wewnętrzne Uref = 2,54V nie zmierzysz napięcia 5V. Przetwornik ADC zwraca wartość 1024 w przypadku kiedy napięcie mierzone jest równe lub większe od napięcia referencyjnego.
A wzór to nie wiem skąd wytrzasnąłeś, ale jest kosmiczny
Poprawny to Uzmierzone = Uref / 1024 * ADC
Oczywiście, że włączając wewnętrzne Uref = 2,54V nie zmierzysz napięcia 5V. Przetwornik ADC zwraca wartość 1024 w przypadku kiedy napięcie mierzone jest równe lub większe od napięcia referencyjnego.
A wzór to nie wiem skąd wytrzasnąłeś, ale jest kosmiczny
Poprawny to Uzmierzone = Uref / 1024 * ADC
W standardzie TTL za poziom wysoki
przyjmujemy napięcie ok. 3,6V a za niski
ok. 0,2V.
To wycinek z opisu kitu AVT 2023 dostępnego pod adresem http://www.edw.com.pl/pdf/k04/06_01c.pdf
Jak będą interpretowane stany pośrednie to nie pamiętam i nie chce mi sie szukać o tej porze. Ale www.google.pl Twoim największym przyjacielem Szukaj na przykład pod hasłem "poziomy napięć TTL"
przyjmujemy napięcie ok. 3,6V a za niski
ok. 0,2V.
To wycinek z opisu kitu AVT 2023 dostępnego pod adresem http://www.edw.com.pl/pdf/k04/06_01c.pdf
Jak będą interpretowane stany pośrednie to nie pamiętam i nie chce mi sie szukać o tej porze. Ale www.google.pl Twoim największym przyjacielem Szukaj na przykład pod hasłem "poziomy napięć TTL"