Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przełącznik dwubiegunowy jak podłaczyc do...

Speedow
-
-
Przełącznik dwubiegunowy jak podłaczyc do...

Postautor: Speedow » 22 sie 2007, o 07:22

Mam problem bo niewiem jak podlaczyc 2 diody i zarowke do przelacznika dwubiegunowego tak ze jak nacisne w jedna strone to sie zaswieci jedna dioda(w tym wypadku zielona) a jak w druga to dioda czerwona i zarowka razem a posrodku bateria. Ponizej zdjecie ...
Obrazek

Jak cos to przelacznik jest odwrocony dolem do gory. Bardzo bym prosił o skopiowanie zdjęcia i na tych "blaszkach" pozaznaczac kolorami tych kabli na kazdej tam gdzie ma byc. Jeśli ktoś nie zrozumial to sory moge napisac jeszcze raz Razz Jeśli komuś sprawia kłopot skopiowanie tego zdjecia i tam to zrobic to niech przynajmniej napisze słownie coś w takim stylu, że: na nr 1 ma byc kolor czerwony na 6 zielony itd...

Z góry dzieki a jeśli był już moze taki temat to z gory przepraszam i prosze o link do niego
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez Speedow, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 22 sie 2007, o 12:52

To na poczatek doloze Ci klopotu ;)

Bateria jest 9V, a na jakie napiecie jest zarowka?? 3/4,5V moze 6V.

Bedziesz musial sie zaopatrzyc jeszcze w rezystorki, po jednym do kazdej diody 510-1000 ohm, im mniejszy, tym jasniej bedzie swiecic, ale nie przesadzaj bo spalisz diode.

Podlaczasz tak: ta dluzsza nozke diody do plusa baterii, krotsza do rezyystorka, druga noge rezystorka do 1/4 lub 3/6, 2/5 podlaczasz do minusa baterii. Tak samo z druga dioda, tylko wybierasz pozostale styki przelacznika (jak tam bylo 1/4 to teraz 3/6).

Co do zaroweczki, podaj jej moc i napiecia na jakie jest, to tez dobierzemi rezystorek. Albo jeszcze lepiej kup zaroweczke na 9V (no chyba ze to jest na 9V, to podlaczasz tak jak diode z pominieciem rezystora).

Przelacznik jest 2-drozny, ale 2 czy 3 pozycyjny?

Speedow
-
-

Postautor: Speedow » 22 sie 2007, o 13:14

przelacznik 3 pozycyjny a gdzie mozna kupic rezystory, wiem ze glupie pytanie ale nigdy nie uzywałem jeszcze ich bo mi nie byly potrzebne :P

a i zarowka jest na 3,8 V

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 22 sie 2007, o 15:39

Hmm... zapewne w sklepie elektronicznym. :619:

Co do zarowki, 3,8V wiec na rezystorze musisz odlozyc 5,2V, zalozmy ze jest 1W, a wiec przez galaz zarowka/rezystor plynac bedzie prad o natezeniu ok 260mA, wiec rezystorek musialby miec wartosc 20 ohm, ale uwaga... musialby byc zdolny rozproszyc ponad 1W mocy, dokladniej ok 1,35W a wiec calkiem sporo (popularne rezystory maja zdolnosc rozproszenia 125 lub 250 mW). Jesli zarowka ma moc mniejsza, to i rezystor powinien byc odpowiedno wiekszy, przykladowo dla 100mW rezystor 200ohm (wowczas rowniez wystarczyl by jedynie 250mW rezystor). Mozesz oczywiscie podlaczyc nawet silniejsza zarowke z takim rezystorem, tyle ze bedzie swiecic odpowiednio slabiej - czy wrecz niwidzialnie ;)

Jak widac, zwlaszcza przy zarowce duzej mocy, generowane beda spore straty na rezystorach. Jesli zarowka ma ok 100mW lub mniej oraz ma swiecic tylko i wylacznie rownoczesnie z ktoras dioda, to mozesz wlaczyc ja w jedna galaz z ta dioda (ew. lekko zmniejszajac rezystor w tej galezi - oczywiscie wowczas tylko 1 rezystor wspolny dla tej diody oraz zarowki).

Speedow
-
-

Postautor: Speedow » 22 sie 2007, o 18:52

Już kupiłem rezystory 12V podłączyłem do diody i świeci normalnie i sie nie nagrzewa :) z drugą tez wykombinowalem ze swieci i jest fajnie jeszcze musze podłączyć zarowke a jak zrobie taki uklad... [przelacznik] <- [rezystor] <- [dioda] <- [zarowka] to tak moze byc? czyli ten jeden rezystor rozłoży sile tej baterii na oby dwóch rzeczach?

I Dzieki za pomoc :)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 22 sie 2007, o 19:46

Moze byc, ale zalezy od zarowki... tzn dzialac bedzie, ale jasnosc swiecenia zalezy od jej mocy... jesli zarowka jest duzej mocy, to nie bedzie swiecic pelna jasnoscia.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”