Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomiar temperatury wirującego bębna.

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:
Pomiar temperatury wirującego bębna.

Postautor: almatea » 7 sie 2007, o 22:12

Czy ktoś podchodził może od strony technicznej do pomiaru temperatury w wirujących elementach? Mam tutaj na myśli szczególnie dobry sposób przesyłu informacji. Chodzi o pomiar w jednym z punktów wirującego bębna. Zastanawiam się nad zastosowaniem jakiegoś modułu radiowego. De facto nie znam jeszcze prędkości z jaką wiruje bęben.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 8 sie 2007, o 00:11

A chodzi o pomiar w konkretnym punkcie na obwodzie tego bebna, czy moze w konkretnym "pierscieniu"... do czego zmierzam, moze wykozystac pomiar bezstykowy, tyle teraz ostatnio tych termometrow, mozna by nawet pokusic sie o probe zsynchronizowania pomiaru z obrotami. Nie wiem (bo mnie to nie interesowalo) jak jest z czasem przetwarzania tych termometrow, bo (zwlaszcza przy szybko obracajacym sie bebnie) moze to stanowic pewien problem dla punktowego pomiaru.

Awatar użytkownika
sagittarius
-
-

Postautor: sagittarius » 8 sie 2007, o 11:10

Jaka jest interesująca Cię powierzchnia? Bezdotykowy pomiar to pomiar pirometryczny. Jego wadą będzie jednak uśrednianie temperatury na obwodzie. Jaki to jest bęben? Może uda się zastosować zwykłą "petkę".

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 8 sie 2007, o 12:04

A orientujesz sie jaki jest czas przetwarzania tego pomiaru?? Bo moze dalo by sie nie prowadzic pomiaru ciaglego, tylko zsynchronizowac go z obrotami. Oczywiscie przy szybkich obrotach to nie zda egzaminu, ale przy wolniejszych... oczywiscie z zalozeniem ze wymagany przez termometr czas tez na to pozwoli ;)

Awatar użytkownika
sagittarius
-
-

Postautor: sagittarius » 9 sie 2007, o 06:38

Czasu dokładnego nie znam. Myślę jednak, że jest niezbyt długi, a z pewnością nie tak długi jak w termoparach i czujnikach platynowych. By mieć pewność pomiaru w punkcie pomiarowym należy zastosować dodatkowo specjalą taśmę, która ma współczynnik emisyjności równy 0,95. Wtedy dokładność pomiaru jest bardzo duża. Nadal nie bardzo wiem, na czym chcesz mierzyć temperaturę. A w pomiarach i automatyce bardzo ważna w doborze czujnika jest aplikacja. Myślę jednak, że sobie poradzisz ;-)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 9 sie 2007, o 10:03

No widzisz... pierwszy z brzegu datasheet wspomina np. o bezwladnosci jakiegos czujnika tego typu na poziomie 25ms, wiec calkiem niezle, ale nie rewelacyjnie.

Nie ja chce mierzyc, tylko Almatea, tylko cos zamilkl :607:

Awatar użytkownika
sagittarius
-
-

Postautor: sagittarius » 9 sie 2007, o 11:26

25ms to świetny wynik w porównaniu do przynajmniej kilkusekundowego czasu ustalania się temperatury innych czujników. Ale tam trzeba podgrzać masę.

Przepraszam, faktycznie to nie Ty pytałeś o pomiar. Niestety dziś idę na wolne i pojawię się dopiero za dwa tygodnie. Tu pewnie też.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”