Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Modyfikacja footswitcha

tom217
-
-
Kontaktowanie:
Modyfikacja footswitcha

Postautor: tom217 » 28 lip 2007, o 15:41

Witam! Posiadam wzmacniacz gitarowy z footswitchem. Za pomocą tego footswitcha można przełączać efekty w piecu. Chciałbym na nim umiścić 2 diody sygnalizujące czy efekt jest włączony czy nie. F składa sie tylko z w włączników (co widać na fotce). Na jednym włączniku jest prąd rzędu 6,82 mA i napięcie 5,07 V; na drugim 0,44 mA i 5,07 V. Gdy próbowałem podłaczyć diode szeregowo z włacznikiem wywołany w ten sposób spadek napięcia na diodzie uniemożliwiał włączanie lub wyłączanie efektu - dioda zapalała sie wtedy kiedy trzeba ale sterowanie piecem było niemożliwe. Proszę o rade jak mozna by było to wykonac w inny sposób, najlepiej bez dodatkowego źródłą napięcia, ale jak sądze jednak będzie trzeba cos dołożyć.

[ Dodano: 28-07-2007, 16:45 ]
Taki układ zaproponowano mi na innym forum tyle że nie jestem przekonany do końca o poprawnościo jego działania - załącznie włącznika nie spowoduje zwarcia "+" i "-" czyli nie przełaczy sie ekeft ? dobrze myśle??

[ Dodano: 02-08-2007, 15:31 ]
czy naprawde nikt nie wie jak to zrobić ??
Załączniki
sb2.jpg
sb2.jpg (7.28KiB)Przejrzano 460 razy
sb.jpg

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”