Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

discman i adapter pod gniazdo zapalniczki w samochodzie

patrykq
-
-
discman i adapter pod gniazdo zapalniczki w samochodzie

Postautor: patrykq » 17 lip 2007, o 13:01

Witam jestem zielony w te klocki i dlatego pisze tu bo mam nadzieje że ktoś mi pomoże. A wiec mam discmana Sony i przy wyjściu na zasilacz ma DC IN 4.5V oraz mam adapter Aiwa i on ma Input DC 12V/24V a Output DC 6V. I nie wiem czy to bedzie działać a boję sie podłączyć żeby coś się nie stało.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 17 lip 2007, o 14:20

6V może być jednak trochę za dużo, ale nie powinno się nic stać - nie daję głowy.
Najlepiej w tym miejscu zastosować stabilizator (1.50zł) z serii 7805 i gotowe. Układ można zmontować z 3 min.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 17 lip 2007, o 14:29

A może w szereg dwie zwykłe diody prostownicze (1N4001 czy podobne)...one zabiorą około 1.4V
6V może być jednak trochę za dużo, ale nie powinno się nic stać - nie daję głowy.
Mam starego discmana Sony, działa też na 4.5V, jak podłączałam do 5V to i owszem grał,
ale od spodu już się robił cieplutki... więc z tymi 6V to radzę ostrożnie....

pozdrawiam,
N.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 17 lip 2007, o 14:39

Można i z tymi diodami, nie zaszkodzi sprobować i nawet taniej wyjdzie :)
Jednak może lepiej nie podpinaj go pod te 6V, bo naprawdę coś się upali i będzie na mnie...

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 17 lip 2007, o 14:55

Upalić to może nie od razu.....ale zauważcie - dość ciepło (za bardzo) jest...
a w przenośnych urządzonkach wszystko jest liczone na styk...coś może termicznie
nie wytrzymać dodatkowej traconej mocy i może być potem smutno...
Tym bardziej że to do samochodu...

N.

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 20 lip 2007, o 00:53

witam szanowne forum i chciałbym zapytać właściciela discmana czy zasilacz proponowany ma stabilizację napięcia, bo jak nie to trzeba go ustabilizować, 6V może być ale to ostatecznie "moim zdaniem". Sytuacja ma się tak że te 4V5 jest i tak stab. przetwornicą na 5V "no chyba żeby lało" i jest na 3V3 więc proponuję sprawdizić napięcie bez obciążenia i z obciążeniem w postaci np: żarówki lub rezystora 47Ω. Jeżeli się utrzymuje poniżej 6V to będzie dobrze. Czekam na pomiary :607:

nara gres :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”