Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTelestar 7869TN czarne tło
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Posiadam telewizor Telestar 7869TN beta ,problem polega na tym ,że po właczeniu obraz jest negatywny i zanika, czarne tło. Jak zmniejsze napiecie siatki UG2 do 200Vto obraz staje sie rozmyty .A gdy zwiekszam napiecie do normy obraz niknie i czarne tło sie pojawia .Napiecie wzmacniacza wizji tv 200V,przetwornica Ok . Niewiem co dalej podejrzewam układ TDA6107 ale niewiem czy słusznie .Wymieniałem tez podtsawke kineskopu jak mi sugerowano .
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 15:26 przez przemas22, łącznie zmieniany 1 raz.
Obwód S1 sprawdzony rezystor 2,2mega w tym obwodzie sprawny
Sprawdziłem zasilanie wzmacniacza RGB jest ok 200V. Kondenstory takze
Wymieniłem kineskop ale nadal kłopoty. Zauważyłem cos takiego jak włacze biały ekran z liniami powrotu,jak mierze napiecie UG2 pojawia sie normalny obraz .Jak odłacze miernik obraz ginie i znów biały obraz i linie powrotu. Radzcie koledzy
Sprawdziłem zasilanie wzmacniacza RGB jest ok 200V. Kondenstory takze
Wymieniłem kineskop ale nadal kłopoty. Zauważyłem cos takiego jak włacze biały ekran z liniami powrotu,jak mierze napiecie UG2 pojawia sie normalny obraz .Jak odłacze miernik obraz ginie i znów biały obraz i linie powrotu. Radzcie koledzy
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 15:25 przez przemas22, łącznie zmieniany 1 raz.