Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bateria od laptoka ASUS

Dzinksu
-
-
Kontaktowanie:
Bateria od laptoka ASUS

Postautor: Dzinksu » 10 maja 2007, o 18:36

Witam.
Od jakiegoś czasu mam problemy z moją baterią (2200mAh, 14,8V), a mianowicie nie da rady jej doładować. Oczywiście podejrzewam padnięte ogniwa. Dzisiaj rozebrałem pojemniczek baterii i ku mojemu zaskoczeniu okazało się że są tam tylko 4 ogniwa połączone szeregowo. A byłem święcie przegonany że jest ich 8 czyli 4x2. W miejsce brakujących ogniw są wstawione atrapy!!!. Może już o tym wiecie ale to mnie bardzo zdziwiło.
Ale do czego zmierzam. Tak się zastanawiam czy mógłbym podłączyć dodatkowe 4 ogniwa równolegle do tych co już mam. Czy ktoś już to próbował???
Problem polega na tym czy wytrzyma to elektronika w tej baterii. Bo teraz jest niby ładowane prądem przypuśćmy do 2,2A. A jak będzie większa pojemność to prąd może wzrosnąć do nawet 4A. No i następny zonk, bo zasilacz ma tylko 3,42A.
Co o tym myślicie?! Rzecz niby błacha, alleeeeee.....

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”