No wiec tak na poczatku występowały, pojawiło się zanikanie obrazu powłączeniu TV. Zanikał obraz, pojawial sie i zanikał i tak kilka razy od momentu załaczenia, czasami całkiem siadł obraz i wtedy lekko pukłem od tyłu obudowę albo docisnalem wtyczke od anteny podejrzewam ze jakiś element nie stykal lub cos podobnego, i wszystko wracalo do normy.
jednak od pewnego czasu wogole TV odmówil posłuszeństwa, tzn połczeniu do sieci, pali się dioda od StandBy i jak daję start na pilocie to tylko błyśnie dioda i koniec.
Sprawdzalem więc od początku, napięcia za przetwornicą oki, poszedłem dalej do trafo WN. I wszystkie napięcia były ale nei było wogole 200V na 9 nózce trafo.
Przesledziłem linię 138V i okazało się że winny był spalony rezystor bezpiecznikowy Ru5 0,75W 1 Ohm. Wstawilem nowy, napięcie 138V pojawilo się na nózce trafo i trafo zaczelo dzilać. jednak po właczeniu zasilania słychać takie "pikanie z pewną częstotliwością", po ponownym wylutowaniu rezystora brak reakcji ale i brak pikania. wlutowałem od nowa, wsadziłem między C-E tranzystora WN BU508AF żarówkę 60W, odpalilem i trafo działa, tzn jest sprawne, słychać że WN wchodzi na kineskop, chociaż po żarówce jest to kilkanaście Voltów. Sprawdziłem zatem tranzystor WN, i po sprawdzeniu okaząło się ze mial przebicie pomiedzy C-E a nawet bramką. Po jego wylutowaniu i pracy na żarówce "pikanie ustało". Kupiłem nowy BU508AF i podstawilem. Odpaliłem TV z pilota, WN weszło, kineskop żarzy i jest obraz, czyli wszystko jak należy, elegancko.
Ucieszylem się bo myślalem ze problem rozwiązany.
Ale otóż nie ! No więc po próbie zabrałem się za wyłączenie odbiornika z sieci i złozenie go z myslą ze jest już "sprawny". Ale po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, znowu słyszę

Podłączyłem znowu żarówkę, zmierzyłem napięcie i jest 135V na kolektorze, jednak podczas wyłączania TV na kolektorze rośnie napięcie, nastepuje skok napięcia do ok. 145V i widać wyraźnie że żarówka podczas wyłączania TV (pilotem) jaśniej ząświeci.
Tak więc mam pytanie o co chodzi, czy może jakieś kondensatory są odpowiedzialne za odprowadzanie WN podczas wyłaczania odbiornika albo do zabezpieczenia przed wzrostem napięcia powrotnego? Bo na mój gust musi chyba coś być uwalone skoro następuje taki skok napięcia na tym tranzystorze.
Powtarzam, TV działa dopóki go nie wyłączę, jak wyłączę automatycznie BU508AF jest przebijany na C-E, skoro na 60W żarówce jest skok na 145V to normalnie na samym tranzystorze tam musi być ogromne napięcie, przynajmniej ponadprogowe.
Proszę o pomoc.