od razu napiszę, że nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam ten post ale... mam pewien problem... otóż moj wzmacniacz typu head 100w 4Ohm podłaczony (i tu proszę bez komentarzy na temat tego "co to za syf?" czy coś w tym stylu.. po prostu takie glośniki zdobylem bez wydawania kasy praktycznie) do 2x alphard em 802 brzmi jakby byl przesterowany a na pewno żadnego przesteru nie uzywam... czemu tak się dzieje?... to wina tych glośników (zaznaczam, iż na pewno są one sprawne) czy moze ze wzmacniaczem jest cośnie tak?
EDIT
sprawdziłem szybko końcówkęi przedwzmacniacz... przy wyjściu z przedwzmacniacza dźwięk jest ok... natomiast podłączająćsygnał bezpośrednio do weścja końcówki mocy jakieś znieksztalcenia holerne są... czyli powodem jest końcówka mocy?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz gitarowy brzmi jakby był przesterowany
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Wiem że pisałeś by nic nie gadać o glosnikach, ale chciałbym tylko powiedzieć ze szkoda że wybrałes akurat te bo daleś pewnie za jednego ze 30-50zł i ma on pewnie jak piszą 200w ale tak naprawde to taki głosnik ma ok. 50w. Mogłes sie spytać na forum jakie głosniki kupić jak nie masz zbytnio kasy, bo od razu byśmy Ci doradzili ze Tesla ARZ 6604/6608 (30rms)napewno jest wiele lepszy od tego Alpharda i ma 30w a głośnościa porównuje sie do tych 200w. Nie obraź sie ze napisałem tą opinie ale na przyszłość Ci sie przyda, wiec jesli nie masz kasy to nigdy nie kupuj alphard, voice kraft itp.
W pierwszej kolejności to bym sprawdził zasilanie, pewnie zasilacz symetryczny to warto zmierzyć czy jest symetria napięć.
W drugiej kolejności tranzystory sterujące stopnie końcowe.
Jeśli dobre to wyciągamy tranzystory końcowe i robimy im test, albo podmieniamy bez sprawdzania, bo jesteśmy już pewni, że wszystko inne jest ok.
P.S. Masz może schemat?
W drugiej kolejności tranzystory sterujące stopnie końcowe.
Jeśli dobre to wyciągamy tranzystory końcowe i robimy im test, albo podmieniamy bez sprawdzania, bo jesteśmy już pewni, że wszystko inne jest ok.
P.S. Masz może schemat?
więc tak...
co do wyboru głośników... bez obrazy ale ich nie wybrałem... a nad wyborem sięzastanawaim... te po prostu prawie dostałem od znajomego... ale mniejsza z tym... wiem, że to żadna rewelka i nie sąto moje docelowe głośniki...
co do tego co napisałeś End to posprawdzam co się da... a schematu chwilowo nie mam ale pracuje nad jego zdobyciem...
i na koniec... hmmm... piec brzmi jakby był przesterowany przy każdej głośności... nie ma to zupełnie znaczenia... i nie ma to związku z przedwzmacniaczem a na pewno z końcówką mocy...
co do wyboru głośników... bez obrazy ale ich nie wybrałem... a nad wyborem sięzastanawaim... te po prostu prawie dostałem od znajomego... ale mniejsza z tym... wiem, że to żadna rewelka i nie sąto moje docelowe głośniki...
co do tego co napisałeś End to posprawdzam co się da... a schematu chwilowo nie mam ale pracuje nad jego zdobyciem...
i na koniec... hmmm... piec brzmi jakby był przesterowany przy każdej głośności... nie ma to zupełnie znaczenia... i nie ma to związku z przedwzmacniaczem a na pewno z końcówką mocy...
Jesli caly czas jest źle, niezależnie od poziomu dźwieku, to proponowalbym - tak jak sugerowal End - dokladnie sprawdzić zasilania - i to zarówno te dochodzące bezpośrednio z zasilacza jak i te stopni sterujacych - na płytce końcówki. Może np. jakiś elektolit odsprzęgający przywiera zasilanie?
Jeśli będzie to w stopniach sterujących a nie w samej końcówce, zwiększenie poboru mocy będzie niewielkie i obwody zabezpieczające nie zareagują.
Jeśli będzie to w stopniach sterujących a nie w samej końcówce, zwiększenie poboru mocy będzie niewielkie i obwody zabezpieczające nie zareagują.