Witam,
Mam troche odwrotny problem. Mam telewizor Panasonic dokladny model podam pozniej ktory byl kupiiony w Polsce i tu dziala bez problemu. Jednak chce go zabrac do Berlina i tu mam problem jak go przestroic na niemiecka fonie? Bo z tego co wiem przestrojenie z niemieckiej foni na polska nie jest takie trudne wystarczy dozlozyc jedna plytke, ktora mozna kupic u nas w sklepie. Robil ktos cos takiego i moze doradzic ?>
Wiem ze u nas jest 6,5MHz, zaś w Niemczech 5,5 MHz.
Pozdrawiam
PS znalazlem na forum jak przestroic ale napolska fonie:
"są dwie metody przestrajania:
kupujesz w sklepie elektronicznym płytke fonii równioległej i razem z nią będzie mały opis co i jak...
albo kupujesz generator 1MHz (taniej) i jego wyjście podpinasz do jednej ze skrajnych końcówek filtra 5,5 MHz.. do kórej można ustalić eksperymentalnie....
pierwsza metoda jest duzo bardziej elegancka, i często konieczna gdy tv chodzi z telewizją kablową... bardziej szczegółowego opisu podać nie mogę, bo różne płytki róznią się czasami sposobem podłączenia, ale zawsze jest to bardzo proste i zawsze opisane na świstku dołaczonym do płytki..."
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięOdwrotne przestrojenie TV (z Polskiego na Niemiecki)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
-
- -
Witam a wiec jest to model Panasonic TX-28X1CP albo TX-25X1CP dokladnie nie pamietam bo mam go w aucie a teraz zagladam do instrukcji obslugi.
Dzis bylem z nim w serwisie i koles powiedzial ze na 95% bedzie dzialal w niemczech bo panasoniki maja do wyboru dodatkowo standard foni dzwieku, czym mnie bardzo ucieszyl pytanie tylko czy tak jest na 100 % .
Przegladajac instrukcje znalazlem cos o wyborze foni ktory wstepnie ustawiony jest na PAL/SECAM B,G (SC1) i mozna go zmienic na SECAM D,K (SC2) i to chyba o to chodzi tylko czy to nie powinno byc PAL D,K ? czy to bez znaczenia to co napisalem wyzej jest dokladnie spisane z instrukcji.
Jak ktos moze mi cos wiecej powiedziec bede wdzieczny za info
Pozdrawiam
Dzis bylem z nim w serwisie i koles powiedzial ze na 95% bedzie dzialal w niemczech bo panasoniki maja do wyboru dodatkowo standard foni dzwieku, czym mnie bardzo ucieszyl pytanie tylko czy tak jest na 100 % .
Przegladajac instrukcje znalazlem cos o wyborze foni ktory wstepnie ustawiony jest na PAL/SECAM B,G (SC1) i mozna go zmienic na SECAM D,K (SC2) i to chyba o to chodzi tylko czy to nie powinno byc PAL D,K ? czy to bez znaczenia to co napisalem wyzej jest dokladnie spisane z instrukcji.
Pozdrawiam
u nas jest PAL D/K a u nich PAL B/G - gooogle w dłoń i wszystko wiesz. Tak miedzy nami mówiąc piszesz że taki model albo taki model że Pal taki Secam taki. Weż telewizor napisz dokładnie co to za model, albo jak się przestawia systemy fonii i ktos cie moze pomoże, a tak to nic nie wiadomo, poza tym że RACZEJ bedzie foniaWitam a wiec jest to model Panasonic TX-28X1CP albo TX-25X1CP dokladnie nie pamietam bo mam go w aucie a teraz zagladam do instrukcji obslugi.
Pozdrawiam
-
- -
OK dzisaj go wioze i dam znac co z tego wyszlo.
Tomek sory za male niescislosci to co pisalem o foni to przepisalem z instrukcji ze miedzy takimi moge wybrac SC1 i SC2
A modelu dokladnie tez nie podalem bo mialem pod reka instrukcje ktora byla akurat do tych dwoch modeli roznia sie chyba tylko przekatna ekranu.
Pozdrawiam
i dziekuje za zainteresowanie
Tomek sory za male niescislosci to co pisalem o foni to przepisalem z instrukcji ze miedzy takimi moge wybrac SC1 i SC2
A modelu dokladnie tez nie podalem bo mialem pod reka instrukcje ktora byla akurat do tych dwoch modeli roznia sie chyba tylko przekatna ekranu.
Pozdrawiam
i dziekuje za zainteresowanie