Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUziemienie Gniazdka
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam wszystkich Moj problem polega na uziemieniu gniazdka. U siebie w pokoju nie mam uzieionego gniazdka i mam przebicie na komputrer i nie wiem jak mam zlikwidowac ten problem. Jesli ktos co trzeba zrobić to bardzo prosze o odpowiedz.
http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t17471.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=237409 .Opisz co sie konkretnie dzieje
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=237409 .Opisz co sie konkretnie dzieje
-
- -
Uziemienie
Kiedy podłączyłem do komputera programator kart który był połączony z tunerem c+ zasilanie z tunera dochodzilo do programatora i dioda w programatorze swieciła(przy wyłączonym komputerze. Kiedy włączylem komputer dioda zgasła. kidy wyłączyłem komputer dioda zaczęłą znów świecić.
-
- -
Uziemienie Gniazdka
ten sposób z kalorferem nie wypalił. Ma ktos jakis inny pomysł??
[/b]
[ Dodano: 01-10-2006, 13:42 ]
Słyszałem ze jakos sie łączy bolec z gniazdka do jednej z dziurek tylko nie wiem czy do plusa czy do minusa. czy to prawda?. Prosze o odpowiedz.
[/b]
[ Dodano: 01-10-2006, 13:42 ]
Słyszałem ze jakos sie łączy bolec z gniazdka do jednej z dziurek tylko nie wiem czy do plusa czy do minusa. czy to prawda?. Prosze o odpowiedz.
Re: Uziemienie Gniazdka
Niby można łączyć bolec z zerem, ale to nie jest dobry pomysł.Słyszałem ze jakos sie łączy bolec z gniazdka do jednej z dziurek tylko nie wiem czy do plusa czy do minusa. czy to prawda?. Prosze o odpowiedz.
Pozdr.
Z tym mostkowaniem na zero uziemienia bym uwarzał bo przynowych instalacjach to nie zadzaiła. Najlepiej bolec z gniazdka połaczyć kablem z jakimś prętem który będzie wbity w ziemie. Jeżeli mieszkasz w bloku i masz problem z wbiciem tak pręta to możesz też podłączyć do piorunochronu (gorzej jak piorun akurat ten piorunochron sobie uwidzi)
-
- -
Uziemienie Gniazdka
Czyli nie wazne czy do plusa czy do minusa podłącze bolec?? Czy mam podłączyć do minusa??
Kasanowa czytaj uwazniej jesli jest nowa instalacja to jest rowniez przewod uziemiajacy wiec mostokowanie wogole jest potrzebne czy mogbys mi powiedziec jaka jest roznica miedzy uziemienim a zerowaniem? bo wydaje mi sie ze tylko sobie gdybasz uziemienie to tylko 1 (slownie jeden) pret wbity w ziemie
Witajcie. Kilka uwag (moze nie po kolei ale)
1. Nie wolno wykorzystywać tego samego uziomu do instalacji odgromowej i do uziemienia przewodu PE. Musza być dwa uziomy jedem twz odgromowy drugi ochronny (bądx ochronno-roboczy)
2. W danym pomieszczeniu nie wolno też mieć gniazda wtykowego z bolcem i gnazda bez takiego bolca więc jeśli potrzebujesz mieć taki bolec to wszystkie gnazda w pokoju musisz mieć z bolcem.
3. Jeżeli masz instalcję w układzie TN-C w domu (mieszkaniu) a u Ciebie w pokoju masz gniazda bez bolca ochronnego to musisz zrobic przejście na układ TN-s
Ponieważ zakładam że jest brak chęci na modernizację całej sieci w miszkaniu a chcesz mieć gniazdo z bolcem w pokoju to można zrbić takie przejście w ramach tylko w pokoju.
Wiąze się to z pewnymi pracami.
Koniecznie trzeba wbic sobie pręty w ziemię i dociągnąć przewód od tych prętów do pokoju.
Są to modyfikacje nażucone przez PN
Przede wszystkim stwierdzenie
Swiadczy że troszke nie wiesz o co tu chodzi. W sieci istnieje napięcie przemienne a próbnik wskazuje tylko czy dane przewód jest uziemiony czy nie tzn czy jest to tzw przewód fazowy. Nie wolno Ci robic takiego połączenia jest to prowanie zakazane (możesz się śmiać ale tak jest).
Jak jeszcze nie wiesz jak to zrobic to pisz i pytaj.
1. Nie wolno wykorzystywać tego samego uziomu do instalacji odgromowej i do uziemienia przewodu PE. Musza być dwa uziomy jedem twz odgromowy drugi ochronny (bądx ochronno-roboczy)
2. W danym pomieszczeniu nie wolno też mieć gniazda wtykowego z bolcem i gnazda bez takiego bolca więc jeśli potrzebujesz mieć taki bolec to wszystkie gnazda w pokoju musisz mieć z bolcem.
3. Jeżeli masz instalcję w układzie TN-C w domu (mieszkaniu) a u Ciebie w pokoju masz gniazda bez bolca ochronnego to musisz zrobic przejście na układ TN-s
Ponieważ zakładam że jest brak chęci na modernizację całej sieci w miszkaniu a chcesz mieć gniazdo z bolcem w pokoju to można zrbić takie przejście w ramach tylko w pokoju.
Wiąze się to z pewnymi pracami.
Koniecznie trzeba wbic sobie pręty w ziemię i dociągnąć przewód od tych prętów do pokoju.
Są to modyfikacje nażucone przez PN
Przede wszystkim stwierdzenie
Czyli nie wazne czy do plusa czy do minusa podłącze bolec?? Czy mam podłączyć do minusa??
Swiadczy że troszke nie wiesz o co tu chodzi. W sieci istnieje napięcie przemienne a próbnik wskazuje tylko czy dane przewód jest uziemiony czy nie tzn czy jest to tzw przewód fazowy. Nie wolno Ci robic takiego połączenia jest to prowanie zakazane (możesz się śmiać ale tak jest).
Jak jeszcze nie wiesz jak to zrobic to pisz i pytaj.
Po takim tekscie musze Ci Miedzian wrecz dac jeszcze jedna rade:Przede wszystkim stwierdzenieCzyli nie wazne czy do plusa czy do minusa podłącze bolec?? Czy mam podłączyć do minusa??
Swiadczy że troszke nie wiesz o co tu chodzi.
Probojesz cos zrobic na napieciu sieciowym - 230V - jest to napiecie niebezpieczne dla zdrowie i zycia, drobna pomylka grozi smiercia !! Po Twoich slowach widac ze nie masz pojecia za co sie zabierasz, wiec moze zlec to komus kto sie na tym zna.
- Tommy Vercetti
- -
Jak instalacja w domu jest TN-C to musi zostać zamontowane gniazdo z bolcem uziemiającym i przewód PEN należy podłączyć do tego bolca i do jednej z "dziur" w gniazdku, zaś na drugą (tą po lewej) doprowadza się fazę i wtedy problem z "kopiącym" komputerem powinien zniknąć. Nikt nie będzie przechodził z TN-C na TN-S w przypadku gdy potrzebuje tylko jedno gniazdo z bolcem. Jedynie przy kompleksowej wymianie instalacji w budynku mieszkalnym należy przejść z TN-C na TN-S (tylko wtedy gdy wcześniej było TN-C jak jest TT, to musi zostać TT)
Jeszcze wyjaśnie co oznacza TN-C i TN-S
TN-C to układ sieci w którym jest faza (albo trzy) i przewód PEN czyli neutralno-ochronny, zaś TN-S to układ z wydzielonym przewodem neutralnym i ochronnym.
Jeszcze wyjaśnie co oznacza TN-C i TN-S
TN-C to układ sieci w którym jest faza (albo trzy) i przewód PEN czyli neutralno-ochronny, zaś TN-S to układ z wydzielonym przewodem neutralnym i ochronnym.