...
jestem w stanie odczytac dane które lecą do niego
(wyswietlacz jest na osobnym panelu polaczony przez Rs232 )
No właśnie , tu może być problem z rozgryzieniem transmisji.Czy dane przesyłane są w postaci ciągów ASCII , czy też procek wysyła do sterownika/kontrolera LCD np. 2 znaki 'C1' , a układ sterujący LCD interpretuje to jako polecenie wyświetlenia napisu "stan za niski".
Jeśli jesteś pewien że wysyła "napisy" , to programik może wyglądać tak jak ten w załączniku.
To jest kompletny Bascomowy projekt , w którym są już ustawione pułapki dla symulatora , w którym to możesz potestować ten prosty programik.Wystarczy że uruchomisz symulator i będziesz wprowadzał w terminalu odpowiedznie(takie jak podałeś) ciągi , a program po zinterpretowaniu jednego z właściwych , zatrzyma się na pułapce w odpowiednim podprogramie.Ufff ... mam nadzieję ,że nie namotałem (w poście):D
Piotrek
Dzieki za szybką reakcje
wlasnie sciagnolem
dzis juz odpuszcze
jutro tym sie zajme i powiadomie o wynikach jak wyszło
pozdrawiam
[ Dodano: 11-09-2006, 10:24 ]
...
No właśnie , tu może być problem z rozgryzieniem transmisji.Czy dane przesyłane są w postaci ciągów ASCII , czy też procek wysyła do sterownika/kontrolera LCD np. 2 znaki 'C1' , a układ sterujący LCD interpretuje to jako polecenie wyświetlenia napisu "stan za niski".
Jeśli jesteś pewien że wysyła "napisy" , to programik może wyglądać tak jak ten w załączniku.
To jest kompletny Bascomowy projekt , w którym są już ustawione pułapki dla symulatora , w którym to możesz potestować ten prosty programik.Wystarczy że uruchomisz symulator i będziesz wprowadzał w terminalu odpowiedznie(takie jak podałeś) ciągi , a program po zinterpretowaniu jednego z właściwych , zatrzyma się na pułapce w odpowiednim podprogramie.Ufff ... mam nadzieję ,że nie namotałem (w poście):D
Piotrek
Dzieki za szybką reakcje
wlasnie sciagnolem
dzis juz odpuszcze
jutro tym sie zajme i powiadomie o wynikach jak wyszło
pozdrawiam
witam ponownie
po kilku probach
co nastepuje
uruchomilem program w symulatorze
chodzi z tym ze nie wyłapuje chyba tych znaków
bo przelatuje caly program
bez zatrzymania sie w odpowiednim miejscu
odczytalalem kolejne (z wyswietlacza) przez podlaczenie terminla w BASCOMIE
znaki i wyglada to tak
wlaczam zasilanie
pojawia sie ****TEST**** te gwiazdki mrugna trzy razy
potem
"pumps LTD 2000"
potem
po okolo 3 sek
wyskakuje
zegar z godzina 12.00
jak bawie sie stycznikami
pojawiaja sie napisy
ERROR
12.01 STAN ZA NISKI
12.01 STAN ZA WYSOKI
12.02 POMPA WYLACZONA
istotne jest to ze pracuje caly czas zegararek
i teraz moje pytanie
jak ten problem rozwiazac
(sprawdzilem i podmienilem wielkosc znaków w programie )
czy moze zegar cos mi tu przeszkadza
bo program ma reagowac na konktretne komendy
mysle ze chodzi mi o to zeby " wyłusakc z całosci tylko tą czesc która jest potrzebna "
ew co o tym myslisz
ew podaj mi jakies wskazówki
czekam i pozdrawiam
[ Dodano: 11-09-2006, 10:25 ]
...
Piotrek
witam ponownie
po kilku probach
co nastepuje
uruchomilem program w symulatorze
chodzi z tym ze nie wyłapuje chyba tych znaków
bo przelatuje caly program
bez zatrzymania sie w odpowiednim miejscu
odczytalalem kolejne (z wyswietlacza) przez podlaczenie terminla w BASCOMIE
znaki i wyglada to tak
wlaczam zasilanie
pojawia sie ****TEST**** te gwiazdki mrugna trzy razy
potem
"pumps LTD 2000"
potem
po okolo 3 sek
wyskakuje
zegar z godzina 12.00
jak bawie sie stycznikami
pojawiaja sie napisy
ERROR
12.01 STAN ZA NISKI
12.01 STAN ZA WYSOKI
12.02 POMPA WYLACZONA
istotne jest to ze pracuje caly czas zegararek
i teraz moje pytanie
jak ten problem rozwiazac
(sprawdzilem i podmienilem wielkosc znaków w programie )
czy moze zegar cos mi tu przeszkadza
bo program ma reagowac na konktretne komendy
mysle ze chodzi mi o to zeby " wyłusakc z całosci tylko tą czesc która jest potrzebna "
ew co o tym myslisz
ew podaj mi jakies wskazówki
czekam i pozdrawiam