Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSony traci kolory
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Mam telewizor Sony 21". W trakcie pracy traci po paru minutach kolory. Potem mu wraca kolorowy obraz i potem znowu jest czarno biały. Po 20 minutach ciągłej pracy już cały czas jest tylko czarno biały. Czy to da sie jakoś prosto naprawić (nie mam problemów z posługiwaniem się lutownicą)? Pozdrawiam.
Przelutuj dekoder PAL, płytkę kineskopu (katody i tranzystory).
Może być też wina rozstrajania się p.cz i zanika kolor, tam też "przeleć" w poszukiwaniu zimnych lutów.
Niestety opisałeś problem bardzo słabo i cięzko jest mi pomóc.
Czy jak stukasz w TV to kolor się pojawia?
Podaj model i jeśli jest to na jakim on chassis jest.
Może być też wina rozstrajania się p.cz i zanika kolor, tam też "przeleć" w poszukiwaniu zimnych lutów.
Niestety opisałeś problem bardzo słabo i cięzko jest mi pomóc.
Czy jak stukasz w TV to kolor się pojawia?
Podaj model i jeśli jest to na jakim on chassis jest.
co do sony
cześć wam co do TV Sony to miałem podobny problem uszkodzony okazał się dekoder PAL podejżewam że przyczyną było napięcie elektrostatyczne przy podłączaniu scarta przy włączonym odbiorniku. W moim przypadku był to TDA 8304. A u ciebie co tam chodzi?
heh... epidemia jakas czy co ??
Ostatnio usmazyl mi sie czerwony kolor w s(l)oneczku.... ciekawy objaw... obraz robil sie fioletowy, ale po delikantnych namowach wracal do normy... pozniej zaczol skwierczec + zanik obrazu... wylacz/wlacz... obraz jest... tak kilka razy.... teraz to juz nie mam wogole czerwonych w TV Sam jestem ciekaw co to sie smazylo, ale jakos nie moge sie zebrac by go rozebrac... dziadek juz, wysluzyl swoje...
Ostatnio usmazyl mi sie czerwony kolor w s(l)oneczku.... ciekawy objaw... obraz robil sie fioletowy, ale po delikantnych namowach wracal do normy... pozniej zaczol skwierczec + zanik obrazu... wylacz/wlacz... obraz jest... tak kilka razy.... teraz to juz nie mam wogole czerwonych w TV Sam jestem ciekaw co to sie smazylo, ale jakos nie moge sie zebrac by go rozebrac... dziadek juz, wysluzyl swoje...